woensdag 21 januari 2009

Lasagne is heet - no waste-lasagne

Vandaag was het een restjesdag. In de vriezer zaten nog stukjes broccolistronk (weggooien is zonde, en toen had ik alleen de roosjes nodig), stukjes venkel en paprika en ook nog de inhoud van een half blikje tomatenpuree. Nu is niet elke groente nog even knapperig als deze uit de vriezer komt, maar verwerkt in een lasagnesaus zijn ze nog prima te eten. Verder stond er in de koelkast nog een potje pesto dat ook hoognodig een keer gebruikt moest worden. Om gemakkelijk te doen, ging ik de lasagne direct uit het ovenschaaltje eten en dan is het echt heet. Dus bijna mijn tong verbrand. Mannetje Q had een iets aangepaste versie: de saus gepureerd en maar een heel klein beetje van de bechamelsaus. En dat viel ook in de smaak.


Lasagne gemaakt met restjes groente

(1 persoon)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • halve ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 100-150 gram broccolistronk in stukjes
  • 100-150 gram venkel in stukjes
  • 100-150 gram paprika in stukjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel (gedroogde) oregano
  • 1 blik gepelde tomaten
  • (cayenne)peper en zout naar smaak
  • ± 50 gram lasagnebladen
  • 1 eetlepel margarine
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 deciliter melk
  • 2 eetlepel pesto
  • 75-100 gr geraspte kaas
Verwarm de olie in een (kleine) hapjespan en fruit ui en knoflook tot ze beginnen te kleuren. Voeg broccolli en venkel toe. Laat een paar minuten smoren en voeg dan de paprika toe. Voeg de kruiden en tomatenpuree toe, laat even bakken. Voeg dan de gepelde tomaten toe en druk die fijner. Laat 10 minuten tijdje pruttelen en maak dan op smaak met (cayenne)peper en zout.
Smelt in een ander pannetje de margarine - niet bruin laten kleuren. Voeg de bloem toe en roer door elkaar (een roux). Voeg scheutje voor scheutje de melk toe en maak een saus. Roer de pesto hierdoor heen. Maak in een passend ovenschaaltje laagjes van wat tomatensaus en lasagnebladen. Schep hierop de bechamelpestosaus en bestrooi met geraspte kaas. Volg voor de oven/magnetrontijd de gebruiksaanwijzing op het pak van de lasagnebladen. Ik gebruik hiervoor de combimagnetron: 15 minuten op ovengrill 175 C en 180 Watt. En dan soms nog 2-3 minuten op de grote grill voor een bruin korstje.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen