vrijdag 30 januari 2009

Op elk potje past een deksel - roerbakmie met paksoi en tauge

Of beter gezegd, op elke pan past een deksel. En sommige deksels passen niet en sommige juist te goed. Dit laatste was vanmiddag het geval. Als ik roerbakachtige gerechten maken, leg ik altijd als ik klaar ben het deksel op de pan. Ik heb een hekel aan afgekoeld eten. Nu is het glazen deksel van mijn hapjes/roerbakpan al lang geleden gesneuveld. Maar ja, de pan is nog goed. Dus om nu een nieuwe hapjespan te kopen, dat vind ik ook weer een beetje overdreven. Ik gebruik dus een deksel van een andere pan. Vandaag wou ik, nadat alles in de pan zat, het deksel weer optillen om te controleren of het eten klaar was, maar dat lukte niet. Het deksel zat precies in de pan geklemd. Wrikken met een mes tussen het randje werkte niet. Het deksel koelen (kou krimpt toch?) maar de pan niet, bracht ook niet veel beweging in het deksel. Gelukkig was manlief thuis, en met een hefboommechaniek is het wel gelukt. En wat zat er nu in de pan?

Roerbakmie met paksoi en tauge
(2 personen)
  • 150 gr roerbakmie
  • 1 ei
  • scheutje melk
  • klontje boter
  • peper en zout
  • 2 el (zonnebloem)olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 halve rode peper
  • 1 struik paksoi (niet al te groot)
  • 1 teentje knoflook
  • scheut ketjap
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen gemberpoeder
  • 150 gr tauge
  • 50 gr cashewnoten
Bereid de roerbakmie volgens de aanwijzing op de verpakking.
Klop het ei los met een scheutje melk en wat peper en zout en bak hiervan een omeletje. Snijd deze in stukjes.
Spoel eventuele aarde van de paksoi. Snijd de stelen in stukjes en het blad in reepjes en bewaar beide apart.
Verhit de olie in een hapjespan en bak hierin de ui. Voeg de heel fijngesneden peper toe en bak even mee. Voeg de stengelstukjes toe en bak een paar minuten. Pers dan het teentje knoflook erboven uit, voeg de specerijen toe en de ketjap en een klein scheutje water. Bak de roerbakmie mee en laat deze weer warm worden. Voeg dan het paksoiblad en de tauge toe, en laat die ook heet worden. Bak tenslotte ei en cashewnoten nog even mee.
Serveer in een pan met een passend deksel.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen