maandag 23 februari 2009

Risotto met aardpeer

Weer een beetje een vergeten groente in het pakket. Ik had ze in een krant gerold en in de groentela van de koelkast gelegd. Zo bleven ze zeker 4 dagen goed. Ik gebruik in mijn risotto´s bijna altijd witte vermouth (oftewel martini). Wij drinken eigenlijk geen wijn, en een fles vermouth blijft langer redelijk goed. Het is natuurlijk niet helemaal volgens de regels, maar wel goed te eten. Verder gebruik ik meestal groentebouillon van een blokje. Hierbij gebruik ik 1 blokje (normaal voor een halve liter bouillon) op 750 ml water. Dat vind ik zout genoeg. De kaas geeft ook nog een zoute smaak aan het geheel.



Aardpeer-risotto

(2 personen)
  • 1/2 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 140 gram risottorijst
  • scheut witte vermouth
  • 300 gram aardpeer in kleine blokjes
  • 750 ml hete groentebouillon
  • peper
  • 50 gram fijngeraspte parmezaanse kaas
Snipper de ui fijn. Verhit 1 el olie in een braadpan. Fruit de ui aan, en laat even op laag vuur smoren. Pers het teentje knoflook erboven uit en laat even meebakken. Voeg dan de andere lepel olie toe. Voeg de rijst toe en schep goed om zodat elke korrel bedekt is met een filmpje olie. Giet dan de scheut vermouth erbij en laat deze verdampen. Schep de aardpeer erbij.
Doe de bouillon in een pan en laat deze op het kleinste pitje goed heet blijven.
Voeg dan, onder heel geregeld roeren, beetje bij beetje de bouillon toe. Laat de rijst op deze manier gaar worden. Misschien heb je niet alles nodig. Dat duurt - afhankelijk van de soort rijst die je gebruikt - zeker 20 minuten. Schep dan de kaas erdoor. De risotto moet smeuiig blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen