maandag 23 februari 2009

Soep van witte bonen

Van de winter heb ik al een paar keer een grote pan erwtensoep gemaakt. Een groot deel daarvan verdwijnt in de vriezer voor een keer gemakkelijk eten, een kop op zondagmiddag, en een bakje voor opa en oma. Altijd geslaagd, dus vond ik het tijd om eens wat anders te proberen.


Witte bonensoep

  • 250 gram gedroogde witte bonen
  • 1 el olijfolie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • een takje rozemarijn van ongeveer 5 cm
  • een paar blaadjes salie
  • 1 teen knoflook, in vieren
  • 1/4 rode peper, fijngesneden
  • 1 groentebouillonblokje
  • 2 rode paprika´s, in dunne reepjes
  • 1 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl balsamico-azijn
Week de gedroogde bonen minstens 8 uur in ruim koud water.
Verhit één lepel olie in soeppan. Fruit de ui even aan. Schenk hier een liter water bij. Doe de bonen, rozemarijn, salie, knoflook en rode peper bij. Breng aan de kook en laat in één tot anderhalf uur de bonen gaar koken.
Verhit ondertussen in een ander pannetje de andere lepel olie. Bak op hoog vuur de paprikareepjes tot ze iets verschroeid zijn. Zet het vuur laag. Laat de knoflook even meebakken. Voeg de azijn en een scheut water toe. Doe een deksel op de pan en laat de paprika 30 minuten smoren. Zet het vuur uit.
Vis de rozemarijn en salie uit de pan als de bonen gaar zijn. Voeg het bouillonblokje toe. Pureer de soep. Voeg de paprikareepjes met vocht toe. Proef of er peper, zout of azijn bij moet.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen