donderdag 28 mei 2009

Snijbiet - tortilla met snijbiet op 2 manieren

Een groente die ik één keer eerder heb klaargemaakt: toen had ik mooie roze, gele, rode en groene stengels. Volgens mij heb ik toen iets met pasta klaargemaakt.

Het lijkt niet op gewone bietjes, want er zitten geen knolletjes aan. Tegelijkertijd lijkt het er juist wel op: als je rode bietjes met loof en al koopt, weet je precies wat ik bedoel. En je ruikt het ook: de geur is licht zoetig.

Deze week zat het in groentepakket. Alleen groene stengels, maar wel fris en vers. Een deel is in de risotto beland, op dezelfde manier als vorige week. Het andere deel is verwerkt in een aardappeltortilla met daarbij gesmoorde snijbiet.

In het recept wordt ook rucola en verse oregano gebruikt. Voor mij een kwestie van naar de potten op het balkon lopen en knippen. Beide planten beginnen behoorlijk uit te dijen, dus de komende tijd zal het in veel recepten opduiken. Je kunt het ook weglaten, want om nu € 1,50 uit te geven aan een zak rucola om daar maar een handje van te gebruiken.

Overigens vond niet alleen ik het erg lekker. Ook mannetje Q heeft zonder zeuren zijn bord in een redelijk tempo leeg gegeten.


Aardappeltortilla met snijbiet en gesmoorde snijbiet

(1 volwassene en 1 kind)
  • 3 vuistgrote aardappels
  • halve ui in ringen
  • 1 bosje snijbiet (ongeveer 200-250 gram)
  • 3 el olijfolie
  • 2 eieren
  • 4 el melk
  • peper, zout
  • teentje knoflook
  • 50-100 gram brie
  • 1 el pijnboompitten
  • 2 kleine tomaten (doorsnee ongeveer 4 cm), in stukjes
  • handje rucola, in kleine stukjes
  • de losgehaalde blaadjes van een paar takjes oregano
  • 1 el crème fraîche
Schil de aardappels snijd ze in plakken van ongeveer 3/4 cm dik. Kook ze in gezouten water krap 5 minuten. Giet af en laat ze even afkoelen.
Verhit 0,5 el olie in een (kleine) koekenpan en laat de uiringen in een paar minuten op laag vuur garen. Snijd ondertussen de stengels van de snijbiet in kleine stukjes. Houd het blad even apart.
Klop de eieren met peper, zout, een uitgeperst teentje knoflook en de melk los.
Schep de uien uit de pan.
Verhit vervolgens 1,5 el olie in de koekenpan. Giet een klein laagje ei in de pan. Verdeel dan de aardappelschijfjes, de uiringen en de snijbietstukjes erover. Giet af en toe een klein beetje ei erbij. Beleg de bovenkant van de tortilla met stukjes brie. Laat de tortilla (afgedekt) op laag vuur gaar worden. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
Verhit een hapjespan zonder olie en rooster hierin de pijnboompitten goudbruin. Laat ze afkoelen op een bordje. Verhit nu in de hapjespan de laatste el olie. Laat snijbiet, rucola en oregano al omscheppend slinken. Bak de tomaat even mee. Roer de crème fraîche erdoor en bestrooi met de pijnboompitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen