donderdag 16 juli 2009

Bloemkool met gehaktbal (maar dan anders)

Deze week weer een bloemkool in het pakket. Gelukkig niet zo´n heel erg grote, want manlief verkeert weer in het buitenland.

Verder ben ik mijn vriezer weer een beetje aan het opschonen. Vanavond leverde dat de volgende traditionele combinatie op: bloemkool met gehakt. Er zat ook nog een portie kokosmelk in de vriezer, dus de combinatie heeft een oosterse draai gekregen.

Wij aten er zilvervliesrijst (ook uit de vriezer) bij. Als ik rijst kook, kook ik altijd het hele pak in een keer. Wat er niet opgaat, vries ik in kleinere porties in. En dat moet je natuurlijk ook af en toe opmaken.


Bloemkoolcurry met gehaktballetjes

(2 personen)
  • 200 gram gehakt
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel gemalen koriander
  • 1/2 eetlepel zonnebloemolie
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 1 worteltje, in miniblokjes
  • 350 gram bloemkool, in roosjes van ongeveer 1,5 cm doorsnee
  • 1 cm gemberwortel, geraspt
  • 1/2 theelepel sambal
  • 1,5 - 2 deciliter kokosmelk
Kruid het gehakt met het uitgeperste teentje knoflook, de komijn en de koriander. Draai van het gehakt 20-25 ballletjes.
Verhit de olie in een braadpan. Bak de balletjes aan tot ze bruin zijn. Voorzichtig met roeren. Schuif ze opzij. Fruit ui en wortel een paar minuten in het vet. Bak gember en sambal even mee. Doe dan de bloemkoolroosjes erbij. Giet de kokosmelk erbij en nog 1 deciliter water. Doe een deksel op de pan en laat 5-10 minuten sudderen, afhankelijk van hoe gaar je de bloemkool wilt.
Proef of er nog zout bij moet.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen