zaterdag 20 februari 2010

Vissoep

De afgelopen tijd had ik een hele zalm, een paar schollen en een wijting gekocht en gefileerd. De graten had ik in de vriezer gestopt met het idee om er soep van te maken. Dat heb ik dus gedaan. Met zalmgraten moet je oppassen omdat dat een vrij vette vis is, die een bouillon vettig en troebel kan maken.

Zorg ervoor dat er geen kieuwen of bloedresten tussen zitten. Deze maken de bouillon bitter.


Vissoep

(voor ongeveer 2 liter soep)



Bouillon:

  • 1 el olie of boter 
  • 1/2 ui in dunne ringen
  • een stukje van 5 cm wortel, in dunne schijfjes
  • 100 gram venkel in kleine stukjes
  • 150 ml witte wijn
  • 800 gram visgraten - in stukken
  • 5 zwarte peperkorrels
  • een paar takjes peterselie en tijm

Soep:

  • 1 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 rode peper, zonder zaadjes, heel fijn gesneden
  • 200 gram venkel, in kleine blokjes
  • 200 gram wortel, in kleine blokjes
  • de bouillon
  • 1 blik gepelde tomaten, in kleine stukjes gesneden
  • 200 gram vis
  • zout
  • 2 el pastis
Verhit voor de bouillon in een grote pan de olie of boter. Fruit de ui, wortel en venkel even mee, maar laat niet bruin kleuren. Voeg de wijn toe en laat deze vervolgens verdampen. Voeg de visgraten toe, schep voorzichtig even om. Voeg 1,7 liter kokend water toe samen met de peperkorrels en kruiden. Laat 25 minuten op laag vuur zachtjes trekken. Schuim eventuele ongerechtigheden die bovenop komen drijven af. Haal de graten uit de bouillon en peuter eventuele goede stukjes vis eraf. Giet de bouillon door een met keukenpapier beklede zeef. 

Maak de pan schoon of gebruik een andere schone pan voor het maken van de soep. Verhit hierin de olie en fruit de knoflook en peper hierin. Voeg de venkel en wortel toe en bak even mee. Voeg de bouillon en de tomaten toe. Breng aan de kook en laat een paar minuten koken. Voeg dan de vis toe. Breng op smaak met zout en als laatste de pastis. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen