maandag 15 maart 2010

Salade van rode kool met spicy peer

Afgelopen week kocht ik op de markt 3 rode kooltjes voor een euro. Twee daarvan heb ik "gewoon" gekookt. Of beter gezegd gestoofd. In een scheut water met balsamicoazijn, wat kaneel, wat kruidnagel, peper en zout en een geraspte appel. Een derde deel daarvan hebben we opgegeten met gekookte aardappels, een sucadelapje en stoofpeertjes. De rest zit in de vriezer. Met nog meer sucadelapjes. En nog meer stoofpeertjes. Lekker makkelijk voor een volgende keer, hoef ik alleen maar aardappels te schillen en te koken.


binnenkant-rode-kool-afbeelding
Van de laatste rode kool heb ik een vanavond een deel gebruikt in een salade. Samen met peer en cashewnoten.  Verder aten we er knolselderijtortilla bij.

Het specerijenmengsel had ik nog over van de salade van witlof met peer van een tijdje terug. In het recept noem ik de oorspronkelijke verhoudingen, maar dat gebruik je dus niet allemaal.



Recept voor salade van rode kool met spicy peer

(2 personen, bijgerecht)
  • 150 gram rode kool, in hele dunne reepjes gesneden
  • 1/2 el zonnebloemolie
  • 1/2 el walnootolie
  • 1 tl witte wijnazijn
  • 1 peer
  • 1 tl specerijenmengsel:
    • 1 tl korianderzaad
    • stukje kaneelstok van 2,5 cm
    • 1/4 tl zwarte peperkorrels
    • 1 steranijs
    • 1/2 tl pimentbessen
    • 1 el suiker
    • geraspte schil van 1 sinasappel
  • klontje boter
  • 25 gram cashewnoten
Maak eerst het specerijenmengsel: Rooster hiervoor het korianderzaad in een droge koekenpan totdat dit  begint te geuren. Maal de koriander, kaneel, peper, steranijs, piment, suiker en sinasappelschil fijn in een kleine keukenmachine of een specerijenmolen.
Meng de beide soorten olie met de azijn tot een dressing. Meng dit ongeveer een uur voordat je wilt eten door de rode kool. 
Schil de peer en snijd deze in 12 partjes. Bestrooi de peer met het specerijenmengsel. Laat het klontje boter in een koekenpan smelten. Bak hierin de peer aan beide zijden lichtbruin. Meng de peer met de rode kool. Giet ook het bakvet erbij. Bestrooi de salade met de cashewnoten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen