donderdag 6 mei 2010

Börek met spinazievulling

Nog een gerecht van ons feestje. Het deeg is op basis van yoghurt en komt uit het eerdergenoemde boek van Greg en Lucy Malouf. De vulling heb ik zonder recept gemaakt. Ik vond het een fijn deeg om mee te werken. Je moet wel zorgen dat het goed koud is, want als het warmer wordt, gaat het meer plakken. In het originele recept wordt nog de geraspte schil van een halve citroen verwerkt, maar dat heb ik achterwege gelaten.


Börek met spinazievulling

  • deeg: (voor 600 gram deeg)
    • 100 gram Griekse yoghurt
    • 150 gram gesmolten boter
    • 1 el olijfolie
    • 1 ei
    • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • vulling:
    • 500 gram verse spinazie
    • 4 el olijfolie
    • 1/2 ui, gesnipperd
    • 1 teentje knoflook
    • 1/3 rode peper, heel fijn gesnipperd
    • 75 gram rozijnen, geweekt in water
Deeg: Meng in een kom de yoghurt met 125 gram van de gesmolten boter en de olie en klop er met een mixer  het ei door. Doe het zelfrijzend bakmeel en het zout erbij en kneed (met de kneed/deeghaken) in 5 minuten tot een soepel deeg. Zet het deeg minimaal een uur in de koelkast voordat je aan de volgende stap begint.
Pak het restant van de gesmolten boter. Verdeel het deeg in drie stukken. Rol het uit tot een lap van zo´n 30 bij 30 cm. Bestrijk met de gesmolten boter en vouw dubbel. Bestrijk nogmaals met boter en vouw weer dubbel. Verpak dit stuk deeg in plastic folie en laat minimaal 15 minuten rusten totdat je het gaat gebruiken. Verricht dezelfde handelingen met de andere twee stukken deeg.   
Vulling: Was de spinazie totdat er geen zand meer afkomt. Droog in de slacentrifuge. Verhit in een wok een lepel olie en laat de spinazie -in delen- op hoog vuur slinken en een groot deel van het vocht verdampen. Doe de spinazie over in een zeef of vergiet en laat verder uitlekken.  Snijd de uitgelekte spinazie kleiner en knijp nog meer vocht eruit.
Verhit in een klein pannetje 1 eetlepel olie en fruit hierin de ui met de knoflook en de peper een paar minuten totdat de ui zacht is. 
Meng in een kom de spinazie met het uimengsel en de de drooggedepte rozijnen. 
Vullen: Verdeel het deeg in drieën. Rol het dun uit op een licht met bloem bestoven werkvlak. Verdeel het in lapjes van zo´n 8 bij 4 cm. Leg op één helft van de lapjes een bergje spinazievulling. Klap het lapje om en duw de randjes goed aan. Gebruik eventueel een beetje water als plaksel. 
Leg de flapjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 20-25 minuten op 200 C gaar en lichtbruin. Je kan ze warm of lauw serveren.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten