maandag 10 mei 2010

Gevulde aubergine

Ik vind een aubergine een mooie groente om te zien. Dieppaars. Op de vraag wat voor kleur een aubergine heeft, gaf mannetje Q het antwoord: paars, maar nu niet meer. En daar had ie gelijk in. Want in de oven verander het dieppaars in een soort bruin.

Wij aten er couscous gemengd met wat tomaat, komkommer, munt, peterselie, olijfolie en citroensap bij.


Gevulde aubergine

(2 personen)
  • 1 aubergine (± 350 gram)
  • 1 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/4 - 1/2 tl cayennepeper
  • zout
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 150 gram gare kikkererwten
  • 2 el rozijnen
  • 1/2 groentebouillonblokje
Snijd het kroontje van de aubergine en snijd deze in de lengte doormidden. Schep, met bijvoorbeeld een meloenbolletjeslepel, een groot deel van het vruchtvlees eruit. Zorg dat je een rand van ongeveer een halve cm dik overhoudt. Snijd het vruchtvlees wat kleiner.
Verhit in een kleine hapjespan de olie. Fruit hierin de ui een paar minuten. Voeg de knoflook, de aubergine, de specerijen en wat zout toe. Roer om en voeg dan - op een volle theelepel na - de tomatenpuree toe. Giet er een kopje water bij en voeg de kikkererwten en rozijnen toe. Laat een paar minuten pruttelen. Proef en voeg eventueel naar smaak nog peper en/of zout toe. 
Breng 3 dl water aan de kook en giet dit in een ovenschaal waarin de aubergines en het water net passen. Verkruimel het bouillonblokje erboven en doe de laatste theelepel tomatenpuree erbij. Roer goed. Leg dan de auberginehelften erin. Vul deze met de vulling. Bak de gevulde aubergines in een oven van 200C in 30-35 minuten gaar.   
Bestrooi eventueel met wat fijngehakte verse koriander.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen