maandag 24 mei 2010

Pistachetaart

Ooit heb ik als vakantiewerk in een ijssalon gewerkt. Daar was het pistacheijs ook niet de kleur "pistachegroen" die het in de ogen van de meeste mensen zou moeten hebben. We kregen daar dan ook geregeld vragen of opmerkingen over. Dat ijs was trouwens wel erg lekker. 


Deze taart is wel de "verkeerde" kleur. En eigenlijk heb ik ´m alleen maar vanwege de kleur gemaakt. Niet dat pistachenoten niet lekker zijn, maar soms is het gewoon leuk om eten te maken met een afwijkende kleur. Ik heb een pakje saroma gebruikt, en dat vond ik niet groen genoeg, dus ik heb er nog wat extra levensmiddelenkleurstof doorheen gedaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet.

Aanvulling: mijn pakje saroma was een beetje over de datum. Inmiddels is de smaak pistache uit het assortiment genomen. Dus wie weet een alternatief?


Pistachekwarktaart

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
(springvorm doorsnee 23 cm)
  • 125 gram mariabiscuitjes
  • 75 gram harde margarine of boter
  • 50 gram pure chocolade
  • 2 dl slagroom
  • 20 gram suiker
  • 500 gram kwark
  • 1 pakje saroma, pistachesmaak
  • 1,5 blaadje witte gelatine
  • 1 el citroenlimonadesiroop
  • 25 gram pistachenoten
  • 2 blokjes pure chocolade
Smelt de margarine of boter in een pannetje maar laat deze niet bruin worden. Verkruimel de biscuitjes heel fijn. Roer de boter en de kruimels door elkaar en bedek de bodem van de vorm hiermee. Laat opstijven in de koelkast.
Doe de chocolade in stukjes in een kommetje. Zet dit kommetje in een laagje water in een pannetje en breng het water bijna aan de kook. Zet het vuur uit en laat de chocolade smelten. Bestrijk de bodem van de taart met de gesmolten chocolade. Zet minimaal een half uur in de koelkast om hard te laten worden.  
Week de gelatine ongeveer 5 minuten in koud water.
Klop ondertussen de slagroom stijf met de suiker. Voeg de kwark en het saromapoeder toe. Klop dit door elkaar. 
Verwarm de limonadesiroop met een lepel water en los hierin de uitgeknepen gelatine in op. Roer dit goed door het slagroomkwarkmengsel. Schep de pudding op de bodem. Laat minimaal een uur opstijven in de koelkast. 
Versier de bovenkant van de taart met de pistachenoten en lijntjes van gesmolten chocolade. Doe hiervoor de 2 blokjes chocolade in een plastic boterhamzakje. Knoop dit dicht. Leg het in een pannetje met bijna kokend water en laat de chocolade smelten. Knijp alles naar een kant en knip een heel klein gaatje in het zakje. Spuit hiermee een versiering op de taart. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen