dinsdag 15 juni 2010

Griekse salade

Onder de noemer Griekse salade zijn tal van variaties te vinden. Ik beweer ook niet dat dit dè Griekse salade is. Eigenlijk is ie zelfs nauwelijks Grieks, want ik had namelijk zelf de kaas gemaakt die er over heen gestrooid is. Normaal gebruik ik daar "griekse saladekaas" (=nepfeta) voor, maar nu had ik een keer zelf kaas gemaakt op basis van een heel simpel recept uit de Delicious van mei 2010. Kort gezegd komt het neer op het aan de kook brengen van gelijke delen melk en karnemelk met wat citroensap zodat het schift, er wat zout door roeren en dit uit laten lekken. De uitkomst was niet onaardig, maar een beetje flauw en ik wil nog wat verder uit proberen en vergelijken. Ik ben bijvoorbeeld vergeten om te wegen hoeveel wrongel (=kaas) het opgeleverd heeft. En ik had nu gewone melk uit de supermarkt gebruikt, maar wil ook nog eens biologische melk of melk uit een boerderijwinkel gebruiken en zien of dat verschillen geeft. Geen recept voor de kaas dus nu, maar voor de "Griekse" salade


"Griekse" salade

    afbeelding-eigengemaakte-kaas
  • 1/2 rode ui
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1/2 komkommer
  • 3 tomaten
  • 1/2 paprika (kleur naar keus)
  • 100 gram griekse saladekaas, in blokjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1/2 eetlepel citroensap
  • peper, zout
  • blaadjes van paar takjes verse oregano
Snijd de rode ui in dunne halve ringen. Doe in een bakje met de azijn en een lepel water. Laat een half uurtje staan en giet dan af. 
Snijd de komkommer in de lengte doormidden en dan in plakjes van ± 1/2 centimeter dik.
Snijd de tomaten in partjes en de paprika in reepjes. 
Meng de olijfolie met citroensap en peper en zout. 
Meng ui, komkommer, tomaat, paprika, oregano en dressing in een schaal. Bestrooi met de kaas. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen