maandag 14 juni 2010

Rabarberaardbeienvliertaart

Een erg lekkere taart met seizoensingrediënten: rabarber, aardbeien en vlier.


Rabarberaardbeienvliertaart

(vorm met doorsnee van 23 cm)
  • 4 vlierschermen
  • 400 ml melk
  • 175 gram bloem
  • 100 gram ijskoude boter, in blokjes
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • ± 2 eetlepels ijskoud water
  • 30 gram custardpoeder
  • 25 + 25 gram suiker
  • 250 gram rabarber
  • 75 gram chocolade
  • 200 gram (kleine) aardbeien
Schud de vlierschermen goed uit zodat je eventuele beestjes verwijdert. Verhit de melk tot handwarm en leg de vlierschermen erin. Laat afkoelen en zet een nachtje in de koelkast. 
Maak het korstdeeg door de bloem, basterdsuiker en de blokjes boter in de kom van een keukenmachine te doen en dit te mengen totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg dan 1 eetlepel koud water  toe. Meng - zo kort mogelijk - totdat het deeg een bal vormt. Misschien moet er nog een klein beetje water bij. Laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak uit. Bekleed de vorm met het deeg. Zet de beklede vorm weer 15 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 C.  Bedek de  taartbodem met bakpapier en doe hier vervolgens een steunvulling (bijvoorbeeld overjarige gedroogde bonen - kun je hergebruiken met dit doel) in. Bak de taartbodem 25 minuten. Verwijder dan het bakpapier en steunvulling en bak nog 15 minuten. Laat de gare taartbodem afkoelen.  
Meng de custardpoeder met 25 gram suiker en 4 eetlepels van de melk tot een klontvrij papje. Breng de rest van de melk aan de kook. Als de melk kookt, voeg je al roerend het papje toe. Laat de pudding 1 minuut zachtjes doorkoken. Laat afkoelen tot gebruik.
Maak de rabarber schoon, snijd het onderste lelijke stukje eraf en verwijder eventuele draden. Snijd in schijfjes van 1/2 centimeter dik. Schep in een pannetje om met 25 gram suiker en laat een half uurtje staan zodat er wat vocht uit de rabarber trekt. Breng de rabarber dan aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken. Schep de rabarber door de custardpudding. 
Smelt de chocolade au bain marie en bestrijk de gare taartbodem met de gesmolten chocolade. Laat hard worden. Schep dan de rabarbercustard in de taartvorm en strijk gelijkmatig uit. 
Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Halveer ze en beleg de bovenkant van de taart ermee. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen