maandag 12 juli 2010

Karbonade in saliesaus

Een stukje vlees maak ik zelden klaar. We eten wel vlees, maar niet vaak een karbonaadje of een biefstuk of zo. Op de een of andere manier lukt het lekker bakken van een stukje vlees niet zo goed. Het wordt vaak een beetje droog of taai, of saai. Misschien ligt het aan mij, of aan de kwaliteit van het vlees, ik weet het niet. Soms probeer ik wel "een stukje vlees" en dit was laatst de uitkomst. Het was lekker. Nu alleen nog de foto´s van een stukje vlees er iets appetijtelijker uit laten zien. 




Karbonade in saliesaus

(2 personen)

  • 2 teentjes knoflook
  • geraspte schil van 1/2 citroen
  • 1 eetlepel citroensap
  • ± 30 blaadjes salie
  • peper, zout
  • 2 schouderkarbonades
  • klontje boter
  • 1 kleine ui, fijngesnipperd
  • 1 dl slagroom
  • 4 eetlepels crème fraîche

Verhit een (kleine) grilpan en "pof" de ongepelde teentjes knoflook een paar minuten. Pel ze dan en wrijf/stamp ze tot een puree met de citroenrasp, citroensap, de helft van de salieblaadjes en wat peper en zout. Wrijf deze marinade in de karbonades en laat minimaal een half uur intrekken. 
Verhit in een koekenpan een klontje boter. Bak de karbonades aan elke kant 2-3 minuten. Haal uit de pan en leg zolang op een bord. Bak in het braadvet de ui even aan. Voeg de slagroom en crème fraîche toe en schraap de aanbaksels los en breng aan de kook. Knip de rest van de salieblaadjes in reepjes en voeg deze ook toe. Leg de karbonades terug in de pan en laat met een deksel op de pan op laag vuur 10 minuten stoven. Voeg eventueel een klein scheutje water toe.  
Beng de saus op smaak met peper en zout. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen