zaterdag 7 augustus 2010

Peerfrangipanetaart

Deze taart is erg favoriet. Manlief en mannetje Q zijn marsepeinaddicts en deze taart heeft door de amandelen  wel iets marsepeinachtigs. De siroop waarin de peren gepocheerd worden kook ik iets in en dan vries ik deze in een ijsblokjesvorm in. Samen met bubbeltjeswater is dat dan weer een lekker drankje.

Het recept is gebaseerd op een Ballymaloerecept.

Peerfrangipanetaart

(vorm met doorsnee van 22 cm)
    frangipane-foto-taart-peer
  • 4 stevige peren
  • 200 gram suiker
  • 600 ml water
  • sap en reepjes schil van 1/2 citroen
  • 175 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • 1-2 eetlepels ijskoud water
  • 125 gram amandelen
  • 125 gram boter
  • 125 gram suiker
  • 2 eieren
  • ± 3 eetlepels abrikozenjam
Breng het water met de suiker en sap en schil van de citroen aan de kook. Schil de peren. Halveer de peren en haal het klokhuis er voorzichtig uit, bijvoorbeeld met een meloenbolletjeslepel. Doe de peren in het pocheervocht en laat de peren op heel laag vuur zacht worden. Het water mag niet borrelen. Schep de peren uit het vocht en laat ze afkoelen. 
Doe de bloem, basterdsuiker en de blokjes boter in de kom van een keukenmachine en meng totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg dan het water toe. Meng - zo kort mogelijk - totdat het deeg een bal vormt. Laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast. Rol het met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel met een iets grotere diameter dan de vorm. Bekleed de vorm met het deeg. Zet de beklede vorm tot gebruik in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 C. 
Maal de amandelen fijn, maar zorg ervoor dat het geen poeder wordt en er nog een paar wat grotere korrels in zitten. Laat de boter zacht worden en klop deze met de suiker romig. Klop er de eieren door. Meng er dan de gemalen amandelen door. Verdeel dit mengsel over de bodem van de taart. 
Snijd de halve peren in de breedte in plakjes en schep ze met een paletmes op de frangipane waarbij je iets uitwaaiert. Bak de taart eerst 15 minuten op 200 C. Verlaag dan de temperatuur naar 180C en bak de taart nog 20 minuten. 
Verwarm de abrikozenjam en zeef eventuele grote stukjes eruit. Bestrijk de warme taart met de jam. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen