maandag 9 augustus 2010

Rakettaart

En natuurlijk moest er voor de verjaardag van mannetje Q ook een mooie taart worden gebakken. Ik ben niet zo heel erg goed in het versieren, maar gelukkig vond mannetje Q ze erg mooi. Ik had hem gevraagd welke kleur de achtergrond moest en hij had blauw en zwart (wordt grijs) uitgekozen. Nadat ik de taart met nog wat chocoladedetails had versierd, bleek dat een hele goede keuze. Want in de blauwe (achtergrond)lucht zijn geen sterren en in de zwarte (achtergrond)ruimte wel. O, en voor wie het niet doorhad: het zijn raketten.

En natuurlijk kun je deze taart ook zonder marsepein maken, en dan bijvoorbeeld de bovenkant bestrijken met gesmolten chocolade. Dat is in elk geval minder werk.




Rakettaart

(1 taart, springvorm doorsnede 22 cm)


Biscuitdeeg:

  • 3 eieren
  • 90 gram suiker
  • snufje zout
  • 55 gram bloem
  • 20 gram cacao
  • 15 gram maizena

Vulling:

  • 1,5 blaadje gelatine
  • 2 eetlepels sinasappelsap
  • 20 gram suiker
  • 1 dl slagroom
  • 200 gram kwark
  • 1/2 buisje sinaasappelaroma

Raketversiering:

  • ± 225 gram marsepein
  • levensmiddelenkleurstof
  • klein beetje gesmolten chocolade in een puntzakje
  • een uitgeprint, simpel (kleur)plaatje van een raket

Verwarm de oven voor op 150 C graden.
Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn voordat je ze gaat kloppen. Klop de eieren met de suiker en het snufje zout minstens 10 minuten totdat ze lichtgeel en schuimig zijn. Zeef maizena, bloem en cacao boven dit mengsel en spatel het erdoor heen. Schep het beslag in een ingevette en de bodem met bakpapier bekleedde springvorm. Bak het biscuitdeeg volgens het volgende schema: 13 minuten 150 C, 13 minuten 165 C, 
13 minuten 175-180 C. Laat de taartbodem afkoelen en snijd hem daarna in twee lagen. 
Week de gelatine een paar minuten in koud water. Verhit het sinasappelsap. Knijp de blaadjes gelatine uit en los deze in het sinasappelsap op. Goed roeren. 
Klop de slagroom stijf met de suiker. Meng de kwark erdoor. Klop dan het sinasappelgelatinemengsel en het sinasappelaroma erdoor. Verdeel de vulling over de onderste laag van de taartbodem en leg de bovenste laag erbovenop. 
Verdeel de marsepein in 4 delen: 150 gram - 30 gram - 30 gram - 15 gram. Kleur de delen in de gewenste kleur door er een paar druppels kleurstof goed doorheen te kneden. Rol het grootste stuk cirkelvormig uit tussen 2 velletjes bakpapier/siliconenfolie/of iets dergelijks. Beleg hiermee de bovenkant van de taart. 
Knip het raketplaatje in de losse onderdelen uit zodat je het idee van een puzzel krijgt. Rol de andere marsepein ook uit en leg hierop heel losjes (het papier blijft heel makkelijk vastplakken) de gewenste vorm. Snijd met een mesje uit. Puzzel de marsepeinstukjes op de taart weer in elkaar tot een raket. Maak eventueel nog wat details met wat gesmolten chocolade. 
  

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen