maandag 20 september 2010

Appelnectarinetaart met spijs

Deze taart is het gevolg van een onrijpe nectarine waarvan ik dacht dat ie al wel rijp was. Ik had de onrijpe nectarine in vieren gesneden en nam toen een hapje en toen bleek ie toch wel erg hard te zijn en niet lekker om te eten. Omdat ie aangesneden is, zou ie niet echt verder rijpen. Maar weggooien vond ik ook jammer. Dus heb ik ´m verwerkt in deze taart.

Appelnectarinetaart met spijs

(quichevorm doorsnee 22 cm)
  • 175 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • 1-2 eetlepels ijskoud water
  • 100 gram spijs
  • 2-3 appels, in dunne schijfjes
  • 1-2 nectarines, in dunne schijfjes
  • 1 ei
  • 20 gram custardpoeder
  • 20 gram suiker
  • 0,5 dl melk
  • 0,5 dl room
Doe de bloem, basterdsuiker en de blokjes boter in de kom van een keukenmachine en meng totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg dan het water toe. Meng - zo kort mogelijk - totdat het deeg een bal vormt. Laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast. Rol het met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel met een iets grotere diameter dan de vorm. Bekleed de vorm met het deeg. Zet de beklede vorm een half uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180C. Bedek de taartbodem met bakpapier of siliconenvel en een blindbakvulling zoals oude gedroogde bonen. Bak de taartbodem 20 minuten in de oven. Verwijder de steunvulling en bakpapier en laat de bodem iets afkoelen. 
Verkruimel het spijs over de bodem van de taart. Schik de schijfjes appel en nectarine hierop. 
Klop het ei los met de custardpoeder, suiker, melk en room. Schenk dit mengsel over de taart. Bak de taart nog 25 minuten op 180C totdat de vulling gestold is en het deeg gaar en knapperig.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen