maandag 13 september 2010

Hartige uienspektaart

Een variant op de beroemde quiche lorraine. Maar eigenlijk ook niet helemaal, want ik heb ook flink wat ui toegevoegd, en wikipedia leert mij dat het dan quiche alsacienne heet. Verder is dit niet zo´n hele interessante link, er zijn zeker betere te vinden.
Voor het bakken van deze taart wou ik geen kant en klaar bladerdeeg gebruiken, want dat blijft vaak een beetje klef op de bodem. En omdat ik in een vreemde keuken kookte zonder mijn eigen keukenmachine zag ik het niet zo zitten om korstdeeg voor hartige taart te maken. Dus heb ik filodeeg gebruikt. Gelukkig dat het een grote taart werd, en geen rolletjes of flapjes, want de velletjes waren blijkbaar te veel ontdooid geweest en toen weer vastgevroren. Ik kreeg ze dus niet netjes van elkaar los.

Hartige uienspektaart

(lasagneschaal)
  • beetje boter en paneermeel om in te vetten
  • 25 gram boter
  • 500 gram uien
  • 200 gram spekblokjes
  • 4 eieren
  • 4 eetlepels melk
  • 150 gram geraspte kaas (goudse, belegen)
  • peper
  • 1 pak filodeeg
Vet de vorm in met een beetje gesmolten boter en bestrooi met paneermeel.
Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien. 
Pel de uien, snijd ze doormidden en vervolgens in halve ringen. Laat de boter smelten in een zware koekenpan en doe de uien erbij. Schep om en zet even op hoog vuur. Zet het vuur laag als de uien bruin beginnen te worden en laat zeker 15 minuten zachtjes gaar worden. Schep af en toe om. De uien worden op deze manier heel zoet. 
Bak in een andere pan de spekblokjes uit. 
(alternatief: je kan ook eerst de spekblokjes uitbakken en het spekvet gebruiken om de uien in te bakken)
Klop de eieren los met de melk en flink wat peper. Zout is niet nodig want het spek en de kaas zijn al zout.  Roer de helft van de kaas erdoor. 
Verwarm de oven voor op 200C.
Bekleed de voorbereide vorm met 2/3 van het filodeeg. Doe de helft van de uien in de vorm. Schep hierop de spekjes en de helft van de kaas. Bedek met de rest van de uien. Giet hierover het eimengsel. Bedek met de rest van het filodeeg. Bestrijk de bovenkant met een beetje gesmolten boter of olie. 
Bak de taart in 45-60 minuten gaar.  

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen