vrijdag 3 september 2010

Lamsbout met munt en tomaatjes

Deze vakantie waren we een week in Engeland. En daar heb je nog echte slagers waar je een lamsbout, hele konijnen, niertjes in hun niervet en nog veel meer zomaar in de vitrine hebt liggen. In Nederland moet je daar veel harder naar zoeken, en veelal van te voren bestellen. Manlief is helemaal weg van lamsvlees, dus heb ik lamsbout klaargemaakt.



Lamsbout met munt en tomaatjes

(4 personen)
  • 1 lamsbout van ± 1,2 kg (met bot)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 eetlepels verse munt, fijngehakt
  • sap van een 1/2 citroen
  • peper, zout
  • 500 gram kleine tomaatjes
  • half bosje basilicum
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • scheutje balsamicoazijn
  • 2 eetlepels olijfolie
Meng de munt, het citroensap, de ene lepel olie, peper en zout tot een marinade. Maak met een scherp mes inkepingen in de lamsbout en wrijf het lam goed in met de marinade. Laat een nacht in de koelkast marineren. 

Haal de volgende dag het lam een half uur voordat je het in de oven doet uit de koelkast om alvast wat op temperatuur te komen. Verwarm de oven voor op 200 C. 
Leg het lam op een rooster boven een braadslee of bakplaat, waarin het uitgedropen vet zich kan verzamelen. Zet het lam ± 1 uur en 15 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat afgedekt onder aluminiumfolie 10 minuten rusten. Maak ondertussen de gravy. Schep hiervoor het teveel aan vet van het in de braadslee verzamelde vocht. Voeg een scheutje water toe en schraap alle aanbaksels los. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Meng ook het vocht van de tomaten (zie hierna) erdoor. 
Maak terwijl het lam in de oven staat de tomaten schoon. Halveer ze en schep ze in een ovenschaal om met wat peper, zout, balsamicoazijn, 2 eetlepels olie en de helft van de basilicum. Zet ze het laatste halfuur bij het lam in de oven. 
Snijd het lam in plakken en leg deze op een serveerschaal. Schep de rest van de basilicum bij de tomaten en schep deze om het lam. Giet het uit de tomaten gekomen sap bij de gravy. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen