woensdag 6 oktober 2010

Peermarsepeintaart

Het recept voor deze taart komt uit "Zoete vlaaien en taarten" van Linda Collister. Dit boek heb ik denk ik zo´n 8 jaar, en volgens mij is dit, samen met de citroenschuimtaart, de enige taart die ik eruit gebakken heb. Maar het is wel een blijvertje. Soms maak ik ´m met perzik (uit blik) of nectarines in plaats van peer.


Peermarsepeintaart

(diepe vorm doorsnee 24 cm)
  • 250 gram bloem
  • snufje zout
  • 125 gram koude boter, in blokjes
  • 2 eetlepels ijskoud water
  • 110 gram zachte boter
  • 225 gram verkruimelde marsepein
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 2 grote, harde peren, in blokjes
Doe bloem, zout en boter in de mengkom van de keukenmachine en mix totdat het mengsel op grof broodkruim lijkt. Voeg het water toe en meng nog kort totdat zich een deegbal vormt. Verdeel het deeg in 2 delen: 4/10 deel voor de bodem en 6/10 deel voor de deksel. Laat het deeg even opstijven in de koelkast.
Rol de kleine bal op een bebloemd werkvlak (of een siliconenmatje) uit tot een cirkel met een doorsnee iets groter dan de bodem. Bekleed de (met bakpapier bekleden) bodem van de vorm hiermee.  
Meng de marsepein en boter tot een redelijk egaal mengsel. Zorg ervoor dat je de marsepein van te voren al in kleine stukjes hebt gesneden en gebruik een keukenmachine met scherp mes of stevige kneder. Marsepein laat zich moeilijk mengen.
Voeg de bloem en eieren toe en meng tot een glad mengsel. Verdeel dit over de deegbodem, maar houd zo´n 2 cm vanaf de rand vrij. Verdeel de peer hierover. 
Verhit de oven tot 180C. 
Rol de grote deegbal uit tot een cirkel met een doorsnee van zo´n 28 cm. Hij moet groot genoeg zijn om de vulling te bedekken. Kwast de vrijgehouden deegrand van de bodem in met wat water en leg dan de deegdeksel er bovenop. Druk de randen goed tegen elkaar aan. Doe dit eventueel met een vork zodat je een mooi patroontje krijgt. Bak de taart in ongeveer 45-50 minuten gaar en lichtbruin.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen