woensdag 17 november 2010

Chocoladesinaasappeltaart

Iedereen heeft ze wel in zijn of haar koelkast staan. Potjes met dingen waarvan je één keer een beetje hebt gebruikt of iets dat toch niet zo´n succes was. Maar het blijft toch eten, dus zolang het goed is vind ik weggooien niet echt een optie. Zo stond er in mijn koelkast nog een halve pot zelfgemaakte marmelade. De smaak was prima, maar hij was een beetje dun gebleven dus als broodbeleg niet echt handig. En elke keer als ik die pot zag dacht ik: "daar moet ik iets mee doen". En dit is het geworden.

Chocoladesinaasappeltaart
(quichevorm met losse bodem, doorsnee 23 cm)
  • 175 gram bloem
  • 100 gram boter, in blokjes
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker 
  • 1-2 eetlepels ijskoud water
  • 150 ml slagroom
  • 4 eetlepels melk
  • 130 gram pure chocolade (grof gehakt)
  • 50 gram suiker
  • 2 eieren
  • ± 175 ml (fijne) marmelade
  • 1 blaadje witte gelatine
Doe de bloem, basterdsuiker en de blokjes boter in de kom van een keukenmachine en meng totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg dan het water toe. Meng - zo kort mogelijk - totdat het deeg een bal vormt. Laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast. Rol het met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel met een iets grotere diameter dan de vorm. Bekleed de vorm met het deeg. Zet de beklede vorm tot gebruik in de koelkast.
Verhit de slagroom met de melk tot net onder het kookpunt. Giet dit over de chocolade en laat deze al roerend smelten. Klop in een andere kom de eieren los met de suiker. Als de chocolade afgekoeld is tot ongeveer handwarm kun je de eieren door de chocolade mengen. Roer goed zodat je een egaal mengsel krijgt.
Verwarm de oven voor op 180C. Bak de taart 15 minuten met een steunvulling op 180C. (eerst bakpapier over de taartbodem en daarop bijvoorbeeld overjarige peulvruchten). Haal de bodem uit de oven en verlaag de temperatuur naar 150C. Verwijder de steunvulling en giet de chocoladevulling in de bodem. Zet de taart nog 40 minuten in de oven totdat de vulling gestold is. 
Laat de taart afkoelen. 
Week het blaadje gelatine een paar minuten in wat koud water. Verwarm de marmelade tot heet. Het hoeft niet te koken, maar de gelatine moet wel makkelijk oplossen. Zeef eventueel de grote schilletjes uit de marmelade. Knijp het blaadje gelatine uit en los op in de hete jam. Laat afkoelen tot het mengsel lobbig wordt en bestrijk daarna de taart met de gelei. Laat nog een paar uur opstijven. Bewaar de taart in de koelkast. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen