zaterdag 6 november 2010

Hartige taart met wortel, pompoen en feta

De pompoenen in mijn tuin zijn jammergenoeg klein gebleven. Eén pompoen(tje) is niet genoeg om een hele taart te vullen. Vandaar de combinatie met wortel. En natuurlijk is dat ook gewoon lekker.

Als je filodeeg koopt, zorg dan dat je het zo koud mogelijk houdt en zo snel mogelijk thuis weer in de diepvries doet. Als het iets ontdooid is geweest en dan weer bevriest, gaat het aan elkaar plakken en is het erg moeilijk om de vellen heel te houden bij het van elkaar afhalen. Nu is het bij deze taart niet zo heel erg als de vellen wat scheuren, maar als je rolletjes wilt maken is het een ander verhaal.

Hartige taart met wortel, pompoen en feta

(quichevorm doorsnede 24 cm)
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • gesmolten boter of olie
  • paneermeel
  • 5 plakken filodeeg (= half pakje)
  • 250 gram wortel
  • 250 gram pompoen (schoon gewicht)
  • 1/2 rode peper, heel fijn gesnipperd
  • 200 gram feta
  • 2 eetlepels amandelschaafsel (optioneel)
Laat het filodeeg afgedekt ontdooien. Houd het ook zoveel mogelijk afgedekt met een (vochtige) theedoek. Filodeeg droogt heel snel uit, en dan scheurt het gemakkelijk. 
Rooster het sesamzaad en de zonnebloempitten in een droge koekenpan goudbruin. Laat afkoelen op een bord.
Snijd de wortel in kleine blokjes en kook ze in een bodempje gezouten water 3 minuten voor. Snijd ondertussen de pompoen in kleine blokjes en kook deze dan nog 3 minuten mee. Giet af.
Snijd de feta in kleine blokjes. Meng de rode peper door de wortel en pompoen. Schep dan de zonnebloempitten en het sesamzaad erdoor. Schep als laatste de feta erdoor. 
Verwarm de oven voor op 180C.
Vet de vorm in met gesmolten boter of olie en bestrooi met paneermeel. Bekleed de vorm met filodeeg en laat  de vellen een beetje over de rand hangen. Bestrijk elk vel met een klein beetje boter of olie voordat je het volgende vel er (kruislings) oplegt. Vul de vorm met het groentekaasmengsel. Vouw het overhangende  filodeeg terug en bestrijk de bovenkant hiervan ook met wat boter of olie. Bestrooi eventueel met het amandelschaafsel. Bak de taart 40 minuten in een oven van 180C. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen