woensdag 24 november 2010

Kwartel met granaatappelcouscous

Deze is al weer van een poosje geleden. Maar wie wat bewaart, die heeft wat. Nou niet die kwartel natuurlijk, want die was gewoon lekker en helemaal op. Maar nog wel een lekker recept met marokkaanse smaakmakers. Je kunt de kwartel vervangen door kippenbout. Die heeft wel wat meer tijd nodig.

Als dit gerecht je enige gang is, kun je overwegen om 3 of 4 kwartels te bereiden. Het blijft een klein vogeltje.

Kwartel met granaatappelcouscous

(2 personen)
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1/4 rode peper, heel fijn gehakt
  • 1 eetlepels olijfolie
  • 25 gram boter
  • 1/2 ui gesnipperd
  • drupje rozenwater
  • peper, zout
  • 100 gram couscous
  • 1 granaatappel
  • 1 eetlepel fijngehakte verse koriander
  • optioneel: garnering van gefrituurde pastinaaklinten
Meng kaneel, koriander, rode peper in een vijzel door elkaar tot een pasta. Meng de olijfolie erdoor en een snufje zout. Smeer de kwartels hiermee in. Probeer ook -voorzichtig- wat onder het vel te krijgen. Laat minimaal een half uur intrekken.
Verhit 2/3 deel van de boter in een braadpan. Braad de kwartels rondom bruin. Leg ze even op een bord en doe de rest van de boter in de pan. Fruit de uisnippers een paar minuten tot ze lichtbruin zijn. Doe dan de kwartels terug in de pan. Voeg een klein scheutje water toe. Doe een deksel op de pan. Laat de kwartels in 25 minuten gaar worden. Test de gaarheid door in het dikste deel van het pootje te prikken. Als het vocht dat eruit komt helder is, is de kwartel gaar. 
Haal de kwartels uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Voeg nog wat water toe, zet het vuur hoog en schraap de aanbaksels los. Voeg een drupje rozenwater toe aan de jus en proef of er peper en/of zout bij moet. 
Terwijl de kwartel gaart, kun je de couscous bereiden. Breng ± 1,5 dl water aan de kook. Doe de couscous in een kom en meng wat zout er door. Overgiet met het kokende water en laat 5 minuten wellen. Roer dan de korrels van elkaar los. Haal de pitjes uit de granaatappel. Dit kun je op de volgende manieren doen: doormidden snijden, en handmatig de "partjes" uit elkaar breken en de vliesjes verwijderen. Of je snijdt de granaatappel doormidden, pakt een pollepel en slaat met de pollepel op de bolle kant van de granaatappel boven een kom de pitjes eruit. 
Meng vlak voor het serveren de granaatappelpitjes en de verse koriander door de couscous. 
Schep de couscous op een bord en leg de kwartel erboven op.  

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen