woensdag 1 december 2010

Flensjes met sinaasappelsaus

Een variant van de beroemde crèpes Suzette. Volgens mijn Larousse gaat het om een zoet flensjesgerecht waarin zowel het beslag als de boter op smaak worden gebracht met mandarijn &curaçao (likeur). Het recept daarin schrijft niet voor dat je de flensjes kan flamberen. Want dat gebeurt ook regelmatig. Als je dat van plan bent: zet tijdens het flamberen de afzuigkap uit.

Flensjes met sinaasappelsaus

(6 personen)
  • 175 gram bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 2 eieren
  • 3 dl melk + 1dl koolzuurhoudend bronwater of 4 dl melk  
  • 3 eetlepels gesmolten boter
  • 4 sinaasappels
  • 100 gram zachte boter
  • 100 gram poedersuiker 
  • eventueel 1 eetlepel cointreau
Zeef de bloem met het zout en de poedersuiker in een kom. Maak een kuiltje in het midden. Klop de eieren in een apart kommetje even los en giet dit in het kuiltje. Meng beetje bij beetje de bloem met het ei. Meng dan scheutje voor scheutje de melk (of melk/water) erdoor en klop tot een beslag met lichte belletjes. Laat minimaal een uur rusten op een koele plaats.
Meng vlak voor het bakken de gesmolten boter door het beslag. In principe hoef je de pan niet in te vetten. Maar je kent je eigen koekenpan het best, dus als je denkt dat het wel nodig is, gebruik dan wat minder gesmolten boter in het beslag, en vet de pan voor elk flensje licht in. 
Bak 12 dunne flensjes van het beslag. 
Boen 2 sinasappels schoon en rasp de schil eraf. Meng de sinasappelrasp door de zachte boter en werk de poedersuiker erdoor.  Meng eventueel de cointreau erdoor. 
Pers de 2 (geraspte) sinasappels uit. Schil de andere 2 sinasappels dik zodat je ook het witte vlies meeschilt. Snijd dan met een scherp mes de partjes uit de vliezen. Van het sap op. Knijp ook het overgebleven vruchtvlees/vliesjes goed uit en doe alle beetjes sap bij elkaar. 
Laat een klont sinasappelboter smelten in de koekenpan, voeg wat sinasappelsap toe en voeg een flensje toe. Verwarm dit in het sapbotermengsel en vouw dubbel, en dan nogmaals dubbel. Voeg een tweede flensje toe, en herhaal hierbij het vouwen. Leg de 2 flensjes op een verwarmd bord, schep de boter erover, leg een paar sinasappelpartjes erop en serveer. Maak zo nog 5 borden.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen