dinsdag 18 januari 2011

Bruschetta met tuinbonenpuree en munt

Dit is één van de gerechtjes die we met de kookcrea op de school van mannetje Q hebben gemaakt. Zie hier voor het bijbehorende verhaal. Dat verklaart ook meteen de uitgebreidheid van het recept.

Bruschetta met tuinbonenpuree en munt


(± 6 stuks)

ingrediënten die je hiervoor nodig hebt:

  • 2/3 ciabattabrood
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 200-250 gram tuinbonen (gedopt gewicht; diepvries is prima)
  • blaadjes van 2 takjes munt
  • zwarte peper uit de molen en zout
keukenspullen die je hiervoor nodig hebt:

  • broodmes
  • pan om tuinbonen in te koken
  • oven met grilfunctie of grilpan
  • snijplank of bord
  • snijmesje 
  • hoge, smalle kom/beker (waar de staafmixer in past)
  • staafmixer
  • bakje (om kookvocht tuinbonen in op te vangen)
1. Verwarm de gril in de oven voor. (dit is om het brood te roosteren)
2. Doe de tuinbonen in een pan. Als je diepvriestuinbonen gebruikt, en ze zijn aan elkaar vastgevroren tot een klont, probeer ze dan van elkaar los te halen, zodat het laagje in de pan overal ongeveer even dik is. Doe hier zoveel water bij dat ze net onder staan. Breng dit aan de kook door het vuur hoog te zetten. Zodra het water kookt, zet je de wekker. Ze moeten 5 minuten koken. Zet het vuur lager, maar zorg ervoor dat het water wel licht blijft borrelen.
3. Terwijl de bonen koken, kun je de blaadjes munt fijnsnijden. (je kan de blaadjes munt ook in een kopje doen en dan met een schaar de blaadjes in kleine stukjes knippen.) 
4. Na 5 minuten proef je een boontje om te kijken of ze gaar zijn. Anders moeten ze nog even. Giet het water van de gare bonen af boven een kom, zodat je het kookwater opvangt.
5. Doe de bonen over in de hoge kom met 1 eetlepel van het kookwater en 2 eetlepels olijfolie. Pureer de tuinbonen totdat het een puree is. Misschien moet je nog een lepel kookwater erbij doen. Roer de gehakte munt erdoor.
6. Nu moet je de puree op smaak brengen met peper en zout. Strooi / maal eerst een klein beetje van beiden over de puree, roer en proef. Als je vindt dat het lekker is, stop je. Anders doe je dit nog een keer, en misschien nog wel een keer.
7. Voor de bruschetta (= een soort broodtoostjes) snijd je het brood in plakken van 1,5 cm dik. Leg het brood op een rooster en schuif dit onder de gril. Hoe minder ruimte er is tussen het brood en het grilelement, hoe sneller het brood roostert. Als je niet oplet, wordt het zwart, en is het niet lekker meer. Leg het brood zo´n 10 cm onder de gril, zodat je het nog goed in de gaten kan houden. Hoe lang het duurt totdat het brood mooi bruin geroosterd is, hangt af van de soort gril. Dus blijf er bij staan. Eventueel kun je de stukjes brood een keer verplaatsen, als het ergens heel goed roostert, en ergens anders niet. (Een andere manier is om het brood te grillen in een grilpan, maar dat werkt niet op een elektrisch kookplaatje, dus dat doen we nu niet)
8. Terwijl het brood roostert, pel je het teentje knoflook. Daarna snij je het doormidden.
9. Je doopt de knoflook in wat olijfolie. Daarmee wrijf je over het geroosterde brood. 
10. Leg de broodjes op een mooi bord. Smeer de tuinbonenpuree op de broodjes. Druppel er nog een paar druppeltjes olijfolie over. Eet direct op.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen