zondag 30 januari 2011

Buikspek uit de oven

Helemaal enthousiast geworden door kerst had ik voor een uitgebreider etentje weer buikspek klaargemaakt. Deze keer had ik een marinade/rub gemaakt met venkelloof en venkelzaad. Het venkelloof is nog van de venkel uit mijn tuin, en had ik ingevroren. Eventueel kun je het vervangen door wat dille of het kruid venkel, dat je soms kan kopen. Het was niet helemaal opgegaan, dus hadden we lekker nog een keer. Ik heb het toen in lapjes gesneden en als een speklapje nog even opgebakken. Ook heel erg lekker.


Buikspek uit de oven

  • 1 kg buikspek aan een stuk, liefst met zwoerd eraan
  • 2 theelepels venkelzaad
  • handjevol venkelloof
  • sap en rasp van een halve citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper, zout
Rooster het venkelzaad even in een droge koekenpan tot het zijn geur begint af te geven. Doe het samen met venkelloof, citroenrasp en -sap, knoflook, olie en wat zout en peper in een kleine blender of keukenmachine en pureer. Of gebruik een vijzel. Wrijf het vlees in met de marinade en laat deze  een nacht in de koelkast intrekken.
Verwarm de oven tot 180 C. Doe het vlees, met het zwoerd naar onder, in een braadslee. Giet er een kopje water bij. Laat het vlees in 1,5 tot 2 uur gaar worden in de oven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen