dinsdag 18 januari 2011

Frittata met prei

Dit is één van de gerechtjes die we met de kookcrea op de school van mannetje Q hebben gemaakt. Zie hier voor het bijbehorende verhaal. Dat verklaart ook meteen de uitgebreidheid van het recept.


Frittata met prei



ingrediënten die je hiervoor nodig hebt:
  • 1 + 1 + 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine ui
  • 1 prei (± 200 gram
  • 1 teentje knoflook
  • 4 eieren
  • 4 eetlepels melk
  • zout en zwarte peper uit de molen
keukenspullen die je hiervoor nodig hebt:

  • snijplank of bord en mes
  • knoflookpers
  • kommetje voor kloppen van het ei
  • vork
  • koekenpan
  • iets om mee in de pan te roeren
  • pannenkoekmes, spatel
  • vergiet (of iets anders om prei te wassen)
  • eetlepel
  • deksel of oven met grillelement (zie punt 8)


1. Pel de ui en snijd 'm doormidden. Snijd elke helft in dunne plakjes, zodat je halve ringen krijgt.
2. Verhit 1 lepel olijfolie in de koekenpan. Voeg de ui toe en laat de ui op halfhoog vuur 5 minuten zachtjes bakken. Roer af en toe. De ui hoeft niet heel bruin te worden, maar moet er een beetje glazig uitzien.
3. Snijd het kontje van de prei en gooi dit weg. Snijd de prei in ringen (ook het meeste van het groene deel, alleen hele lelijke stukken gooi je weg) en doe deze in een vergiet. Spoel af onder de kraan. Soms zit er nog wat zand tussen de preibladeren.
4. Doe nog een halve lepel olie bij de ui en voeg de prei toe. Laat weer 5 minuten zachtjes bakken.
5. Pel het teentje knoflook en pers het teentje knoflook boven de pan uit en roer even goed door.
6. Breek de eieren boven een kom. Doe de melk erbij en klop de eieren los. Doe er wat peper en zout bij.
7. Doe de laatste 1,5 lepel olie bij de groente in de pan. Giet het eimengsel erbij. Bak 2 minuten op hoog vuur, maar doe dan het vuur weer laag.
8. Nu zijn er 2 mogelijkheden. De koekenpan kan waarschijnlijk niet onder de ovengrill. En ik weet niet of er een goede ovenschaal is waar de frittata in past.
8a Verder in de koekenpan. Leg een deksel bovenop de koekenpan en laat op laag vuur de frittata in ± 10 minuten verder gaar worden. De bovenkant mag niet te droog worden. OF
8b Zet de pan met het ei erin 5 minuten onder de grill. Het ei stolt dan en krijgt een bruin korstje.
9.Ga met een spatel voorzichtig langs de randen en onder de frittata en schuif 'm op een mooi bord. Snijd in punten of in stukjes. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen