donderdag 6 januari 2011

Kippenleverpaté

Dit recept is nagenoeg gelijk aan het recept van Yvette van Boven in haar Home Made. Ik voegde aan haar recept nog zout en peper toe. En ik halveerde haar gebruikte hoeveelheid slagroom. Het leek me zoveel, een halve liter room op een pond kippenlevers, dus eigenlijk 1 op 1. De mousse die ik kreeg was prima smeerbaar. Een volgende keer doe ik niet het laagje boter erop. Dit is met name voor een langere bewaarbaarheid (luchtdicht) van belang. Maar het oogt wat minder aantrekkelijk. En ik maak het natuurlijk wel om op te eten.

Kippenleverpaté

  • klontje boter
  • 1/2 ui, heel fijn gesnipperd
  • 400 gram kippenlevers
  • peper, zout
  • 1 eetlep vieux, cognac of iets dergelijks
  • 2 dl slagroom
  • wat geklaarde boter voor de bovenkant
  • mooi takje tijm
Verhit wat boter in een koekenpan. Fruit hierin de ui zo´n 10 minuten op laag vuur. Schep ze over in de kom waar je straks de levers in gaat pureren c.q. de mengkom van de keukenmachine.
Verwijder het taaie strengetje en eventuele vetdraadjes uit de kippenlevertjes. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de kippenlevers - in porties - ongeveer 5 minuten. Schep af en toe om. De binnenkant mag nog iets roze blijven. Pureer de kippenlevers. Voeg peper en zout toe. Doe de drank en de slagroom erbij en meng goed door elkaar. Wrijf de puree door een zeef. 
Doe over in een mooi schaaltje waar je straks in wilt serveren. Strijk de bovenkant glad. Bedek met een dun laagje geklaarde boter en leg hierin een takje tijm. Laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast. Serveer met dunne toost. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen