zaterdag 15 januari 2011

Wortels met sinaasappel en munt

Net weer een tikkeltje anders. Nu is de combinatie wortels en sinaasappel niet nieuw. Je ziet ´m geregeld voorbij komen in de "tips" voor als er kinderen mee-eten. En hier? Manlief was helemaal enthousiast over de combinatie. Mannetje Q vond de wortel gewoon als wortel een beter idee. Dus dat speciale koken voor kinderen, daar heb ik het niet zo op. 

Wortels met sinaasappel en munt

  • 400 gram winterpeen
  • 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper, zout
  • blaadjes van 5 takjes munt
Schil de winterpeen. Snijd in stukjes. Ik maakte deze keer dunne reepjes van zo'n 5 cm lang. Kook de wortel in een laagje water met zout in ongeveer 8 minuten bijtgaar. Giet af.
Schil ondertussen de sinaasappel zo dik dat je ook het witte vel meeschilt. Vang sap wat erbij vrij komt op in een kommetje. Snijd de partjes los van de vliezen. Halveer vervolgens de partjes.
Meng het opgevangen sap met de olie en wat peper en zout.
Hak de munt fijn. 
Meng de warme wortel met de dressing en de munt, doe over in een serveerschaal en bestrooi met de stukjes sinaasappel.

Heb je nog meer wortels of bospeen over dan heb ik nog wel een paar lekkere recepten voor je: 
- Oezbeekse plov - rijst met wortel, kikkerwten en ui
- Geroosterd met gember bij freekeh (kan ook bij quinoa, bulgur of rijst natuurlijk)
- Geroosterd met honing en komijn en koriander
- Marokkaans in een tajine met kikkererwten en pruimen
- Met gehakt, sambal en gember voor bij rijst

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen