maandag 21 februari 2011

Chocoladetaart met bitterkoekjes

Ik heb even getwijfeld of ik deze taart chocoladeamandeltaart moest noemen. Je zou zeggen dat er amandel in zit omdat je bitterkoekjes toevoegt. Maar dat valt tegen. In de ingrediëntendeclaratie op de zak bitterkoekjes komen geen amandelen voor. Het amandelglazuur is dan weer wel gemaakt met echt amandelextract.


Ik maakte deze taart in mijn flexibele taartring. Het idee daarvan is dat je de doorsnee van je taart kan variëren. Hij valt mij behoorlijk tegen. In eerste instantie voelt ie degelijk aan. Best zwaar, mooi RVS, dat ook mooi blijft. Maar hij wil bij mij nooit in de maat blijven waar ik ´m op wil hebben. En dat is nou net wel de bedoeling. Met een beetje behelpen is het wel gelukt om een taartje eruit te krijgen, maar echt een ideaal ding is het niet.


Chocoladetaart met bitterkoekjes

(hoge taartvorm met doorsnee van  ± 16 cm)
  • 8 bitterkoekjes
  • 2 eetlepels amaretto
  • 120 gram pure chocolade
  • 120 gram boter
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 50 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram witte chocolade
  • 4 eetlepels slagroom
  • paar druppels amandelextract
  • eventueel een klein beetje gesmolten pure chocolade voor versiering
Leg de bitterkoekjes op een plat bord en besprenkel met de amaretto. Laat zeker 10 minuten staan. 
Doe de chocolade en de boter in een kom. Hang deze boven een pan met een laagje bijna kokend water en laat beide smelten. 
Haal de kom van het vuur en klop de suiker erdoor. Laat iets afkoelen en klop dan 1 voor 1 de eieren erdoor. Klop als laatste het zelfrijzend bakmeel erdoor. 
Verwarm de oven voor op 190C. 
Vet de vorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Giet de helft van het beslag in de vorm. Leg de bitterkoekjes erop en verdeel dan de rest van het beslag erover. Bak de taart in 30-35 minuten gaar. Een heel klein beetje vochtig van binnen is prima. 
Laat de taart even afkoelen en haal dan voorzichtig uit de vorm. Laat verder afkoelen op een rooster. 
Hak voor het glazuur de chocolade grof. Doe over in een hittebestendige kom. Breng de room aan de kook. Giet de hete room over de gehakte chocolade. Schud een beetje zodat de chocolade begint te smelten. Roer om. Laat 15 minuten afkoelen. Zet dan nog 10 minuten in de koelkast. Voeg een paar druppels amandelextract toe. Klop het daarna door met de mixer om het wat luchtiger te krijgen. Vanwege de kleine hoeveelheid gebruikte ik maar 1 klopper in mijn handmixer en dat werkte. Als het glazuur goed smeerbaar is, kun je het met een paletmes over de bovenkant van de taart uitstrijken. Laat daarna nog even opstijven. Versier eventueel nog met een paar lijntjes gesmolten pure chocolade. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen