donderdag 17 februari 2011

Geitenkaassoufflé

Deze soufflés waren onderdeel van een viergangendiner voor (schoon)ouders waar de coquilles de eerste gang waren. De soufflé werd gevolgd door wijting in rauwe ham. Als dessert was er het pistacheijs. De smaak was goed, alleen jammer dat ze heel snel inzakten.


Geitenkaassoufflé

(6 stuks)
  • 2 dl melk
  • 1 dl slagroom
  • 2 schijven ui
  • een paar wortelstukjes
  • 10 takjes tijm
  • 35 gram boter
  • 35 gram bloem
  • peper, zout
  • 100 gram zachte geitenkaas, verkruimeld
  • 50 gram geraspte harde geitenkaas
  • 2 eieren
  • boter en bloem om in te vetten
Vet 6 souffléschaaltjes in met wat gesmolten boter. Strijjk vanaf de bodem naar boven in rechte lijnen. Bestrooi met bloem en klop het teveel aan bloem eruit. Bewaar zolang in de koelkast.
Verwarm de melk en slagroom met ui, wortel en 3 takjes tijm. Laat niet koken. Zet het vuur uit en laat 15 minuten trekken om smaak aan de roommelk te geven.
Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Laat niet bruin worden. Roer de bloem erdoor. Het wordt nu een dikke boterbloembal. Zeef de smaakmakers uit de roommelk. Klop scheutje voor scheutje de lauwe roommelk bij het boterbloemmengsel. Roer goed zodat je een egale saus krijgt. Laat 5 minuten afkoelen. Roer de zachte geitenkaas en de helft van de geraspte geitenkaas erdoor. Roer ook de rest van de tijm (alleen de blaadjes) erdoor.
Splits 2 eieren. Roer de eidooiers door de saus. Proef en breng op smaak met zout en peper. 
Verwarm de oven voor op 
Klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Roer 1/3 deel van het eiwit door de dikke kaassaus om deze wat losser te maken. Spatel daarna de rest van het eiwit er voorzichtig door heen. 
Vul de vormen met het soufflémengsel. Veeg met je duim de bovenste rand netjes schoon. De soufflé kan daardoor netter rijzen. Bestrooi de bovenkant met de rest van de geraspte geitenkaas. 
Bak de soufflé in de oven 12-15 minuten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen