zondag 27 maart 2011

Hartige taart met prei en gerookte tomaat

In deze taart gaat gerookte tomaat. Als je geen rookpan hebt, of geen zin hebt om de tomaat te roken, kun je de tomaat "gewoon" gebruiken. Of je vervangt 1 tomaat door een paar gedroogde tomaatjes.


Hartige taart met prei en gerookte tomaat

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - quichevorm met doorsnee 22 cm)
  • 180 gram bloem
  • 90 gram koude boter, in blokjes
  • ± 2 lepels ijskoud water
  • 1 eetlepel maanzaad
  • 2-3 tomaten (±300 gram)
  • 350 gram prei, in ringen
  • 3 eieren 
  • 1 teentje knoflook
  • (cayenne)peper en zout
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • 100 gram feta, in blokjes
Meng bloem en boter en maanzaad in de keukenmachine tot een kruimelig mengsel. Meng dan het water erdoor. Begin met 1 lepel. Zodra zich een bal vormt, is het goed. Verpak de bal in plastic folie en leg een half uurtje in de koelkast.
Rook ondertussen de tomaten. Snijd ze hiervoor in kwarten. Haal de zaadjes en pulp eruit en doe die zolang in een kommetje. Doe een theelepel houtmot in de rookpan. Leg hierop de afdekplaat, leg daar een velletje aluminiumfolie op, zet hierop het rooster en leg de tomaten op het rooster. Sluit de rookpan nagenoeg. Zet de pan op halfhoog vuur en wacht tot je rook ruikt. Sluit het deksel dan helemaal en rook de tomaten 20 minuten. Leg ze daarna zolang op een bord.
Snijd de prei in ringen. Was en breng met het aanhangend water en een snuf zout aan de kook. Kook 3 minuten en giet dan af. Laat goed uitlekken. 
Verwarm de oven voor op 200C. 
Rol het deeg uit tot een cirkel met een doorsnee van ± 26 cm. Bekleed hiermee de quichevorm. Leg op de deegbodem een velletje bakpapier en daarop blindbakvulling (bijvoorbeeld overjarige gedroogde bonen). Bak de deegbodem 15 minuten. Verwijder dan de steunvulling en bak nog 10 minuten. 
Klop de eieren los met de crème fraîche en peper en zout. Pers het teentje knoflook erboven uit en meng de apart gehouden tomatenzaadjes erdoor. Verdeel de prei over de taartbodem. Verdeel hierover de tomaat. Giet het eimengsel hierover. Verdeel de blokjes kaas erover. Bak de taart in 30 minuten verder gaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen