zondag 13 maart 2011

Hartige taart met witlof en brie

Met een deel van het flaky pastry van gisteren maakte ik deze taart. Het idee ervoor kwam uit de allerhande van vorige maand, maar ik heb alleen witlof - brie -rode ui opgeschreven en dit ervan gemaakt. Vraag is allereerst of het flaky pastry het beter deed dan kant-en-klaardiepvriesbladerdeeg. Jammergenoeg kan ik deze vraag niet met een volmondig ja beantwoorden. Een rand van zo´n 5 centimeter was lekker knapperig, maar naar het midden toe bleef de bodem toch klef. Witlof is nu eenmaal een groente waar veel vocht uitkomt. Volgende keer misschien de groente bedekken met een plak deeg, dan bakken, en dan op het bord omdraaien en direct eten.

Echt veel groente gaat er niet op de taart, dus ik had nog veel witlof over. Deze heb ik in stukjes gesneden en gaar gekookt. Daarna goed uit laten lekken en bedekt met een restje kaassaus en dan nog even onder de gril. Dat was nog over van het maken van soufflés een tijdje terug. En omdat ik een beetje allergisch ben voor eten weggooien, vries ik zoiets in om later te gebruiken.

Hartige taart met witlof en brie

(2 personen)
  • 350 gram flaky pastry (of bladerdeeg)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 rode uien, in halve ringen
  • 1/2 theelepel bruine suiker
  • paar drupjes balsamicoazijn
  • peper en zout
  • 2-3 eetlepels crème fraîche
  • 1 stronk witlof
  • 150 gram brie, in dunne plakken
Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 25 bij 35 cm. 
Verhit de olie in een koekenpan. Bak de uien hierin een paar minuten. Zet dan het vuur laag, voeg suiker en azijn en wat peper en zout toe en laat nog 5 minuten smoren. 
Verwarm de oven voor op 200C. 
Besmeer het deeg met de crème fraîche. Maal er wat peper over. Verdeel de uien over de taartbodem. Snijd de witlof in de lengte in repen, en haal de blaadjes van elkaar. Verdeel de witlof over de uien. Verdeel er als laatste de plakken brie over. 
Bak de taart in 30 minuten gaar en (hopelijk) knapperig. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen