maandag 28 maart 2011

Sinaasappelsoesjes


Van het maken van soesjes krijg je spierballen. Je moet flink in het deeg roeren. Maar dan heb je ook wat verdiend. Eet de soesjes na het vullen zo snel mogelijk op, want anders worden ze zacht en dat is niet zo lekker.


Sinaasappelsoesjes

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - ± 18 stuks)
  • 50 gram boter, in blokjes
  • 1 dl water
  • snuf zout
  • 60 gram bloem
  • 2 eieren
  • 2 dl slagroom
  • 20 gram suiker
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels sinaasappelsap
  • 1 blaadje gelatine
  • 25 gram pure chocolade
Klop 1 ei los in een kommetje. 
Breng het water met de boter en het zout langzaam aan de kook. Zorg dat de boter gesmolten is voordat het water kookt. Zodra de boter gesmolten is, kun je het mengsel wel snel aan de kook brengen. Zet het vuur dan laag en voeg in een keer de bloem toe. Roer met een pollepel totdat zich een bal vormt. Haal de pan van het vuur en laat een minuut afkoelen. Roer af en toe. Voeg dan 1 ei toe en roer goed totdat het ei opgenomen is en het deeg weer 1 geheel vormt. Voeg dan ± 3/4 van het andere ei toe en roer weer goed. Het deeg is goed als het glanst en net niet in klont van de lepel valt. Als het te dun is, behoudt het zijn vorm niet. 
Vet een bakplaat in of bedek met bakpapier. Verwarm de oven voor op 200C. Schep het deeg in klein bolletjes op de bakplaat of doe het deeg over in een spuitzak en spuit ± 4 cm lange reepjes deeg op de bakplaat. Bestrijk ze voorzichtig met het restje geklopte ei. Bak de soesjes 20 minuten. Haal ze dan even uit de oven en knip ze aan de zijkanten in om de stoom te laten ontsnappen en om hierdoor straks de vulling erin te spuiten. Zet ze terug in de oven en bak ze nog 5 minuten. Laat de soesjes op een taartrooster afkoelen. 
Laat het blaadje gelatine ± 5 minuten weken in koud water. Verwarm het sinaasappelsap. Knijp het blaadje gelatine uit en los het op in het hete sap. Laat iets afkoelen. Klop de slagroom stijf met suiker en het gelatinemengsel. Schep de rasp erdoor. Doe het over in een spuitzak met een dun spuitmondje. Bewaar zolang in de koelkast. 
Smelt de chocolade. Vul de afgekoelde soesjes met de sinaasappelroom en bestrijk ze met gesmolten chocolade. Leg ze een kwartiertje in de koelkast zodat de chocolade hard wordt, en eet ze dan zo snel mogelijk op. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen