dinsdag 5 april 2011

Bruine bonensoep

Met het mooie weer van afgelopen zaterdag niet helemaal meer een soep voor nu. Maar als je kijkt naar vandaag, heb ik wel weer zin in een kop warme soep.

Ik heb even getwijfeld over het plaatsen van de foto, want bruine bonensoep ziet er niet echt aanlokkelijk uit. Maar ik moet zeggen dat de kleur me meeviel. Met een beetje fantasie - denk de prei weg - lijkt het op chocoladesaus.

Je kunt in plaats van de gedroogde italiaanse kruiden ook wat verse salie en oregano mee laten koken, en op het eind nog wat extra fijngehakt toevoegen.




Bruine bonensoep met prei

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - voor ± 2 liter)
  • 500 gram gedroogde bruine bonen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 rode peper, in ringetjes
  • 1 wortel, in blokjes
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 2 theelepels (gedroogde) italiaanse kruiden 
  • peper, zout, rode wijnazijn
  • 350 gram prei, in dunne ringen (inclusief groen)
Week de bruine bonen een nacht in ruim koud water. 
Verhit de volgende dag de olijfolie in een soeppan. Bak ui, peper, wortel en knoflook een paar minuten aan. Voeg dan de afgegoten bonen en 2 liter kokend water toe. Verkruimel ook de bouillonblokjes erbij. Zet het vuur laag en laat de bonen 1-2 uur (afhankelijk van hoe oud ze zijn) koken tot ze gaar zijn. Pureer dan alles. 
Voeg de italiaanse kruiden toe en breng verder op smaak met zout, peper en een drupje azijn.
Voeg de prei toe en serveer. Het is dus de bedoeling dat de prei bijna rauw blijft, zodat die een knapperig element toevoegt.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen