donderdag 14 april 2011

Dahl met spinazie


Dahl komt uit India. In de basis is het een dikke soep/puree van linzen of (gele) spliterwten gaargekookt met een enkele specerij en aan het einde bestrooid met een mengsel van wat specerijen die gefruit zijn in wat olie. Maar een basis kun je natuurlijk uitbreiden. Deze dahl bevat behoorlijk wat specerijen, tomaat en spinazie. Wij aten er indiaas brood bij, een restje rijst, een raita en een verse chutney.

Ik wilde dit gerecht altijd al een keer maken, en geïnspireerd door de Delicious van maart (en het halve pak linzen dat al een tijdje in de kast stond ;.) )kwam het er eindelijk van.


Dahl met spinazie

(3 personen)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 theelepels verse gember, geraspt
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 rode peper, gehakt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 theelepels gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel zwart mosterdzaad
  • 1 + 1 theelepel garam massala
  • 250 gram blonde linzen
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 1 theelepel zout
  • 200 gram verse spinazie
Verhit in een soeppan de olie. Fruit hierin de ui een paar minuten. Doe dan gember, knoflook en peper erbij. Fruit 1 minuut mee. 
Doe dan komijn, kurkuma, koriander, mosterd en 1 theelepel garam massala erbij. Roer om en doe dan de linzen en 3/4 liter water erbij. Breng aan de kook en laat 3 kwartier koken tot de linzen gaar zijn. 
Snijd ondertussen de tomaten in stukjes. Laat die nog 5 minuten meepruttelen en voeg zout toe. Proef. Schep de spinazie erdoor en laat kort slinken. Laat de dahl eventueel op hoog vuur nog iets indikken als ze te soepig is. Bestrooi met de achtergehouden garam massala. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen