zaterdag 28 mei 2011

Preisoep met champignons

Het resultaat van het opmaken van restjes. Nu zul je misschien denken: een pond prei, dat is toch niet echt een restje? Wel als manlief een week weg is, en je een kilo prei, een kilo witlof, een kilo paprika, een bakje champignons, een stronk broccoli en nog wat groente koopt. Niet helemaal strak gepland, maar gelukkig kan er van bijna alles soep worden gemaakt.

Preisoep met champignons

  • 20 gram boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 aardappel, geschil en in blokjes
  • 5 takjes tijm
  • 500 gram prei (groen en wit), gewassen en in ringen
  • 1 groentebouillonblokje
  • (cayenne)peper en zout
  • klontje boter
  • half bakje champignons, in plakjes
Verhit de boter in een pan met dikke bodem. Laat niet bruin worden. Voeg ui en aardappel toe en 4 takjes tijm (akjes  mogen ook). Roer even en laat dan 10 minuten op het laagste vuur ± 10 minuten zweten. Doe dan de prei erbij. Voeg het bouillonblokje en 0,8 liter kokend water toe. Laat 10-15 minuten koken totdat de prei goed gaar is. Pureer de soep dan. Misschien dat er een enkel takje van de tijm zichtbaar blijft, maar dat vis je er maar uit. Breng op smaak met (cayenne)peper en zout.
Terwijl de prei gaart, bak je de champignons in een klontje boter. Bestrooi met een beetje peper en zout en de blaadjes van het laatste takje tijm.
Schep de soep in kommen en verdeel de champignons erover. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen