woensdag 8 juni 2011

Gerookte komkommersoep met dragonyoghurt

Uit de komkommerreceptenbrainstormsessie met mezelf is deze soep gerold. Je rookt maar een deel van de komkommer omdat anders de rooksmaak het frisse van komkommer gaat overheersen. Serveer de soep koud als amuse of klein voorgerecht.

Gerookte komkommersoep met dragonyoghurt

(6 - 10 porties)
  • 500 gram komkommer
  • 1 theelepel houtmot
  • 1/2 groentenbouillonblokje
  • 4 eetlepels griekse yoghurt
  • 2 takjes dragon
Snijd een kwart van de komkommer, met schil, in plakken van 1 cm dik. Leg de houtmot op de bodem van de rookpan. Dek af met de afdekplaat en het rooster. Leg de komkommer op het rooster. Sluit de deksel van de rookpan op een klein kiertje na. Zet de rookpan op halfhoog vuur totdat je rook door het kiertje ziet komen. Sluit het deksel dan helemaal en rook de komkommer 10 minuten. Laat afkoelen en pureer dan met de staafmixer. Zet zeker 2 uur in de koelkast.
Schil de rest van de komkommer. Snijd in stukken. Los het bouillonblokje op in ongeveer 1 dl kokend water. Vul aan tot 4 dl. Doe dit bij de komkommer en pureer dit ook. Zet zeker 2 uur in de koelkast. 
Meng beide soorten komkommerpuree en proef of er nog wat peper of zout bij moet.
Haal de blaadjes van takjes dragon. Wrijf ze fijn in een vijzel. Roer dit door de yoghurt. 
Doe de soep in kleine glaasjes en lepel er wat van de dragonyoghurt op. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen