zondag 14 augustus 2011

Pruimenamandeltaart

Ooit heb ik een een taartenboek voor mijn verjaardag gekregen. Eigenlijk blijf ik meestal hangen bij de citroenschuimtaart. Laatst bladerde ik het eens door en mijn oog viel op een taart met een deeg waarin amandelen verwerkt waren. Dat leek me lekker. Op de markt had ik mooie kleine reine claudes gekocht. Bij het proeven van de taart bleek dat die jammergenoeg niet heel zoet waren. Maar de taart was wel lekker.




Pruimenamandeltaart
(taartvorm met losse bodem, 23 cm doorsnee)
  • 230 gram bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 60 gram ongepelde amandelen
  • 1 theelepel kaneel
  • 100 gram fijne suiker
  • 115 gram koude boter, in blokjes
  • 1 ei
  • 1 theelepel maizena
  • 500 gram reine claudes
  • 2 eetlepels suiker
  • eventueel 1 eetlepel slivovic
Maal de amandelen fijn in de keukenmachine. Het hoeft geen poeder te worden, er mogen nog wat kleine stukjes in zitten. Doe de bloem, bakpoeder, kaneel, suiker en boter erbij en laat draaien tot het op broodkruim lijkt. Voeg het ei toe en draai tot het deeg een bal vormt. Doe de bal in een plastic zakje en leg in de koelkast om op te laten stijven.
Bewaar ongeveer 1/6 deel van het deeg om straks het raster van te maken. Rol de rest uit tot een cirkel met een diameter van 27 cm. Bekleed de (ingevette / met een vel bakpapier op de bodem) vorm hiermee.  
Bestrooi de taartbodem met de maizena. Was de pruimen, halveer en verwijder de pit. Snijd elke helft nog een keer doormidden. Schep de pruimen om met de suiker en slivovic. Verdeel over de taartbodem. 
Verwarm de oven voor op 190C.
Rol de rest van het deeg uit en snijd in stroken. Leg de stroken om en om op de taart zodat een mooi vlechtwerk ontstaat. 
Bak de taart 45 minuten totdat deze goudbruin is. 

bron recept: zoete vlaaien & taarten van Linda Collister. Ik paste wel de baktijd aan en de hoeveelheid fruit. 25 minuten leek me erg weinig.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen