donderdag 8 september 2011

60 eieren-project - Perentaart

Het idee voor deze taart komt uit het boek zoete en hartige heerlijkheden van Kirsten Eckhart. Ik heb voor dit recept de verhoudingen wel wat aangepast want ik gebruikte een quichevorm en geen springvorm. Omdat ik bij het maken wel het oorspronkelijke recept had gevolgd (en zelfs 2 keer, want ik bakte ook een taart als bedankje) had ik veel vulling over. Dat heb ik samen met wat stukjes peer en een restje (iets uitgedroogde) cake in een ovenschaal gedaan en nog 45 minuten op 180C gebakken. In het recept hierna wel de hoeveelheden voor een quichevorm.

Perentaart
(quichevorm met doorsnee van 23 cm)
  • 160 gram bloem
  • 80 gram boter
  • 1-2 eetlepels ijskoud water
  • 3 peren
  • 1/2 liter witte, wat zoete, wijn
  • 50 gram suiker
  • 1/2 kaneelstokje
  • 1/2 theelepel oranjebloesemwater (*)
  • 2,5 dl melk
  • 100 gram suiker
  • 1 ei
  • 15 gram bloem
  • 10 gram custardpoeder
Breng de wijn met de suiker en het kaneelstokje zachtjes aan de kook. Roer zodat de suiker oplost. Schil de peren en halveer ze. Haal met een meloenbolletjesboor het klokhuis eruit. Leg de peren in de bijna kokende siroop en laat ze 15 minuten pruttelen totdat ze redelijk zacht zijn. Roer het oranjebloesemwater erdoor en laat de peren in de siroop afkoelen.
Maak het korstdeeg door de bloem en de blokjes boter in de kom van een keukenmachine te doen en dit te mengen totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg dan het ijskoude water toe. Meng - zo kort mogelijk - totdat het deeg een bal vormt. Laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast. 
Verwarm de oven voor op 180C. Rol het uit tot een lap en bekleed de quichevorm ermee. Prik de bodem een paar keer in. Leg er een velletje bakpapier en bedek met een blindbakvulling. Bak de bodem 15 minuten, verwijder de blindbakvulling en bak dan nog 5 minuten. 
Maak ondertussen de vulling. Doe de melk met de helft van de suiker in een pan en breng aan de kook. Klop ondertussen het ei met de rest van de suiker schuimig. Klop bloem en custardpoeder erdoor en klop tot er geen klontjes meer te zien zijn. Klop de hete melk er voorzichtig door. 
Giet de vulling in de voorgebakken deegbodem en leg de peren met de bolle kant naar boven er in. Bak de taart in 45 minuten op 180C totdat de vulling net gestold is. 

Gooi de siroop niet weg. Dit kun je, eventueel aangelengd met (bubbeltjes)water, perfect drinken. Of vries in voor een volgende keer peren pocheren. 

*)Oranjebloesemwater: wees spaarzaam, begin met een paar druppels en proef! Afhankelijk van het merk (en kwaliteit) heb je meer of minder nodig. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen