woensdag 5 oktober 2011

Pastinaakrisotto

Ook dit jaar heb ik weer pastinaak in mijn tuin staan. Ondanks de kleigrond had ik in elk geval één megapastinaak. Ik was bang dat die redelijk vezelig was en dat ie geroosterd niet weg te krijgen zou zijn. Daarom heb ik er puree van gemaakt en die in deze risotto verwerkt. Manlief moest even nadenken over wat er nu inzat, maar hij kwam toch op de pastinaak. Soms is hij een beetje groentedyslectisch: boontjes noemt hij worteltjes (en vice versa) en boerenkool andijvie

Pastinaakrisotto

(2 personen)
  • 300 gram pastinaak
  • takje dragon
  • +  1 dl melk
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 160 gram risottorijst
  • 100 ml witte vermout
  • ± 0,75 liter lichte groentebouillon (heet)
  • 75 gram geraspte parmezaanse kaas
  • peper
Schil de pastinaak en snijd deze in kleine stukjes. Doe de pastinaak in een pan en zet ze bijna onder water.  Doe er wat zout en het takje dragon bij en breng aan de kook. Laat de pastinaak in 10-20 minuten goed gaar koken. Giet af en stamp fijn. Verwarm de melk en roer bij de pastinaakpuree. De puree moet niet te stevig zijn, maar je moet ook geen soep krijgen. Breng op smaak met wat peper. Je kunt de puree eventueel nog door een zeef wrijven als je vindt dat er teveel stukjes of klontjes in zitten. 
Verhit 1 el olie in een braadpan. Fruit de ui aan, en laat even op laag vuur smoren. Pers het teentje knoflook erboven uit en laat even meebakken. Voeg dan de andere lepel olie toe. Voeg de rijst toe en schep goed om zodat elke korrel bedekt is met een filmpje olie. Giet dan de scheut vermout erbij en laat deze verdampen. 
Doe de bouillon in een pan en laat deze op het kleinste pitje goed heet blijven.
Voeg dan, onder heel geregeld roeren, beetje bij beetje de bouillon aan de rijst toe. Blijf scheuten bouillon toevoegen en roeren en laat de rijst op deze manier gaar worden. Misschien heb je niet alles nodig. Dat duurt - afhankelijk van de soort rijst die je gebruikt - zeker 20 minuten. Roer de pastinaakpuree erdoor en laat deze (weer) warm worden en roer dan de geraspte kaas door de risotto. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen