dinsdag 4 oktober 2011

Vijgentaart

Afgelopen week had elke kraam op de markt vijgen. Dat is grappig om te zien. Soms zie je heel duidelijk wat er op de veiling in grote hoeveelheden is aangeboden, want bijna elke kraam heeft die fruit- of groentesoort dan en dan ook tegen een lage prijs. Vijgen zijn er niet zo heel lang, dus ik moest er nu gebruik van maken. Deze taart is het eerste. Ik heb ook nog een combi met blauwe kaas gemaakt, en vijgenijs. Het waren niet de allerbeste vijgen (deze waren een stuk lekkerder), maar als er deze week weer vijgen zijn, zal ik ze wel weer meenemen om er nog iets lekkers mee te maken. 


Vijgentaart
(vorm met doorsnee van 22 cm)
  • 120 gram bloem
  • 90 gram koude boter, in blokjes
  • 20 gram witte basterdsuiker
  • 1-2 eetlepels ijskoud water 
  • 75 gram pure chocolade
  • 4 dl melk
  • 30 gram custardpoeder
  • 30 gram suiker
  • 1/2 theelepel oranjebloesemwater
  • 1 dl slagroom
  • 6 vijgen
  • 1 eetlepel cointreau
  • 2 eetlepels marmelade
Doe de bloem, basterdsuiker en de blokjes boter in de kom van een keukenmachine en meng totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg dan het water toe. Meng - zo kort mogelijk - totdat het deeg een bal vormt. Laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast. Rol het met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel met een iets grotere diameter dan de vorm. Bekleed de vorm met het deeg. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Doe een velletje bakpapier (of siliconenbakfolie) in de vorm en vul met een steunvulling.
Verwarm de oven voor op 200 C. Bak de deegbodem (met steunvulling) 20 minuten. Verwijder dan de steunvulling en verlaag de temperatuur naar 180C. Bak dan nog 20 minuten tot het deeg gaar en knapperig en lichtbruin is. Laat de deegbodem afkoelen.
Snijd het puntje van de vijgen en snijd ze dan doormidden. Besprenkel de snijvlakken met cointreau.
Breng de melk aan de kook. Roer het custardpoeder en de suiker met een scheutje melk tot een papje. Breng de rest van de melk aan de kook. Voeg, als de melk kookt, het papje toe en roer goed. Laat 2 minuten pruttelen tot je een dikke vla hebt. Doe over in een kom en laat afkoelen terwijl je af en toe roert. Meng het oranjebloesemwater erdoor. Begin met een paar druppels en proef tussendoor. Klop de slagroom stijf en klop die dan door de custardpudding. Bewaar de vulling tot gebruik in de koelkast.
Smelt de chocolade au bain marie en bestrijk de taartbodem (ook de binnenzijkant) met de gesmolten chocolade. Laat hard worden.
Schep de pudding in de taartvorm. Verdeel de vijgen met de bolle kant naar boven over de pudding. Verwarm de (gezeefde) marmelade en bestrijk de bovenkant van de vijg licht met de marmelade voor een mooie glans. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen