donderdag 24 november 2011

Gerookte kalkoen met salie en rauwe ham

Ik moest / mocht koken op verzoek. Bedacht had ik dat ik zalm uit de rookpan ging maken, maar 3 van de 8 eters waren niet zo'n visliefhebber. Om het toch een beetje gelijk te houden maakte ik deze kalkoen ook deels in de rookpan klaar. Wanneer je geen rookpan hebt, kun je die stap ook overslaan, en de kalkoen alleen vullen en met ham omwikkelen en in de braadpan klaarmaken.

Gerookte kalkoen met salie en rauwe ham

(3 personen)
  • stuk kalkoenfilet van + 450 gram
  • rookpan
  • peper, zout
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels verse salie, fijngehakt
  • 100 gram rauwe ham
  • 25 gram boter
Bereid de rookpan voor door er een theelepel houtmot in te doen. Doe de plaat en het rooster erin en leg de kalkoen op het rooster. Sluit, op een heel klein kiertje na, de rookpan. Zet op halfhoog vuur en wacht tot je rook ziet. Doe dan het deksel helemaal dicht en rook de kalkoen 20 minuten. De kalkoen is dan nog lang niet gaar maar heeft wel een rooksmaak. 
Maak een inkeping in de kalkoen en bestrooi de binnen- en buitenkant met peper en wat zout. Vul de inkeping met crème fraîche en salie en. Wikkel de kalkoen in de rauwe ham en bind vast met wat keukentouw. 
Verhit de boter in een braadpan en bak de kalkoen een paar minuten aan elke kant zodat de ham lichtbruin wordt. Giet er een klein beetje water bij en doe de deksel op de pan. Laat de kalkoen in 20-30 minuten gaar worden. Laat even rusten en snijd voor het serveren in plakken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen