woensdag 30 november 2011

Ingepakt zonder pakjes - gevulde flensjes met karamelsaus

Om in de pakjessfeer te komen een mooi pannenkoekenpakje. Natuurlijk met zelfgebakken flensjes. Want K&K-pannenkoeken zijn niet echt lekker vind ik. Het beslag levert waarschijnlijk iets meer flensjes op, maar mannetje Q heeft deze al geconfisqueerd en neemt ze morgen mee naar school.

Gevulde flensjes met karamelsaus
(6 stuks)
  • 100 gram suiker
  • 15 gram boter
  • 1,5 dl slagroom
  • 150 gram bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 3 dl melk
  • 1 ei
  • 20 gram boter, gesmolten
  • olie om de pan in te vetten
  • klontje boter
  • 1 appel, in hele kleine blokjes
  • 2 schijven ananas, in net zulke kleine blokjes
  • 1 bolletje gember, fijngesnipperd
Begin met het maken van de saus. Verdeel de suiker en boter gelijkmatig over de bodem van een pan. Laat zachtjes smelten. Roer niet te veel. Als de suiker lichtbruin wordt, kun je voorzichtig gaan mengen als de suiker nog niet is opgelost. Als de suiker is opgelost, en de karamel mooi "karamelkleurig" is, giet je de room erbij. Dit gaat spetteren en de karamel wordt hard. Laat op laag vuur in de room smelten en roer tot je een mooie saus hebt. Voordat je gaat eten, kun je de saus nog iets opwarmen. 
Doe voor het beslag de bloem en zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden. Giet hierin de melk en meng dit beetje bij beetje met de bloem tot je een glad mengsel hebt. Klop het ei erdoor. Laat minimaal een half uur rusten. Meng vlak voordat je gaat bakken de gesmolten boter erdoor. 
Verhit het klontje boter en bak hierin de appel even aan. Laat iets zachter worden en doe dan de ananas en gember erbij. Zet het vuur weer uit.
Verhit een koekenpan en bestrijk met een klein beetje olie. Giet een lepel beslag in de pan en verdeel dit met een spatel over de bodem van de pan zodat je een dunne pannenkoek krijgt. Keer om als de bovenkant droog is en bak de andere kant ook lichtbruin. Bak zo de rest van het beslag op tot flensjes. 
Verdeel het fruit over 6 flensjes. Vouw tot een buideltje en knoop er een touwtje om. Schep wat saus op een bord en zet de pakjes op het bord. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen