maandag 28 november 2011

Pompoenbrood

Mannetje Q was vol enthousiasme dit brood aan het eten. Hij had al 2 sneetjes op. Toen vertelde ik hem dat er pompoen door zat, en toen vond hij het ineens niet zo lekker meer. Wat moet je daar nu mee?


Pompoenbrood

(2 broden)
  • 400 gram pompoen, schoon gewicht
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 4 kruidnagels
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 2 eetlepels olie
  • 250 gram volkorenbloem
  • 500 gram bloem
  • 2 theelepels zout
  • 20 gram droge gist
  • eventueel 2 eetlepels nigellazaad
Snijd de pompoen in blokjes. Meng de pompoen met de kaneel, nootmuskaat, kruidnagels, cayennepeper en olie. Laat een uurtje intrekken. 
Verhit een koekenpan. Doe de pompoenblokjes erin en laat ze een paar minuten bakken tot ze bruin beginnen te kleuren. Doe er dan een scheut water bij en doe een deksel op de pan. Laat de pompoen ongeveer 10 minuten smoren tot deze zacht is. Pureer de pompoen en vul de pompoenpuree aan met water tot een halve liter puree. 
Doe de beide bloemsoorten, zout, gist, nigellazaad en pompoenpuree in de mengkom van de broodbakmachine en kneed ongeveer 10 minuten. 
Vet een grote kom in en doe het deeg daarin. Dek af met plastic folie of een vochtige theedoek en laat op een wat warmere plek 1,5 uur rijzen. Kneed door en verdeel het deeg in 6 gelijke delen. Rol elk deel uit tot een worst en vlecht van 3 strengen een vlecht. Doe hetzelfde met de andere 3 strengen. Leg de broden op een ingevette bakplaat en dek af met een theedoek en laat nogmaals een uur rijzen. 
Verwarm de oven voor op 200C. Bak de broden in 30-40 minuten gaar. Het brood is klaar als het hol klinkt als je er op de onderkant op klopt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen