donderdag 22 december 2011

Limoenspeculaaskwarktaart

Een tijdje geleden aten wij ergens een hapje. De toetjes op de kaart lonkten. Manlief en mannetje Q kozen voor de brownie met chocolademousse en ik koos voor de limoenkwarktaart met speculaas en witte chocolade. Beide vielen tegen. De taart was niet erg smeuïg (ik denk teveel mascarpone) en mistte de limoenkick. Ik besloot om met die (wel lekkere) combinatie zelf maar wat te maken. Hij moet overigens wel in de herkansing want toen ik de kwark gestort had herinnerde ik me de witte chocolade weer. Die is wel in dit recept verwerkt.

Limoenspeculaaskwarktaart

(springvorm met doorsnee 20-22 cm)
  • 200 gram speculaasjes
  • 100 gram boter
  • 75 gram witte chocolade
  • 3-4 limoenen
  • 3,5 blaadje witte gelatine
  • 500 gram kwark
  • 2 dl slagroom
  • 75-100 gram suiker
Verkruimel de speculaasjes of maal ze fijn in een keukenmachine. Smelt de boter tot deze net gesmolten is; hij moet niet bruin worden. Meng de speculaaskruimels door de boter en bedek de bodem van een (met bakpapier beklede) springvorm hiermee. Laat opstijven in de koelkast.
Hak de chocolade grof. Doe over in een hittebestendige kom die je in een pan boven een laag bijna kokend water kan hangen. Laat op deze manier de chocolade smelten. Bestrijk de koekjesbodem met de gesmolten chocolade en laat hard worden. 
Boen de limoenen goed schoon en rasp de groene schil er af. Pers de limoenen uit. 
Week de blaadjes gelatine ± 5 minuten in koud water. 
Verhit de helft van het limoensap tot het bijna kookt. Knijp de blaadjes gelatine uit en los ze op in het het sap. Laat even staan.
Klop de slagroom stijf met een lepel van de suiker. Klop de limoenrasp, de rest van het limoensap  en de suiker door de kwark. Klop dan het gelatinemengsel erdoor. Spatel als laatste de slagroom erdoor. Proef of het zoet genoeg is. Meng er anders nog wat suiker door. Verdeel het kwarkmengsel over de chocolade en laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. 

2 opmerkingen:

  1. Deze ga ik zeker een keer proberen Johanneke!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Kim, handig dat je mijn blog aan het doorstruinen bent. Word ik ook weer herinnerd aan dit recept. Ga ik ook binnenkort maar maken. Ik heb nu weer limoenen liggen.

    Johanneke

    BeantwoordenVerwijderen