maandag 2 januari 2012

Mokkachocoladetaart

Ik heb stapels Tips, Delicious en Elle Eten liggen. Ik kan het niet over mijn hart krijgen om ze weg te doen, en ze liggen ook niet echt in de weg. Af en toe blader ik er eens eentje weer door. Vaak komt dat erop neer dat ik dan van alles zie wat me lekker lijkt, maar dat ik er uiteindelijk niets mee doe. Om dat te voorkomen had ik voor mijn kerstinspiratie afgesproken dat ik ging bladeren totdat ik iets vond dat ik ook daadwerkelijk ging maken. Deze taart is het resultaat daarvan. Dit recept komt uit de Delicious van december 2007.
Leuk is om bij het bladeren in oude jaargangen eens te letten op de advertenties voor allerlei (toen nieuwe) producten die nu niet meer te krijgen zijn. Geflopt dus.

Mokkachocoladetaart

(vorm van 20 bij 20 cm)
  • 85 gram fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 3 eiwitten (je hebt straks 2 dooiers nodig)
  • 100 gram gemalen amandelen
  • 30 gram bloem
  • 1/4 theelepel bakpoeder
Vet de vorm in en bekleed met bakpapier.
Klop de suiker met de 3 eieren ± 5 minuten tot ze licht, dik en romig zijn. Meng de gemalen amandelen, bloem en bakpoeder er voorzichtig door.
Verwarm de oven voor op 200C.
Klop in een schone kom de 3 eiwitten stijf. Spatel dit door het ei-amandel-bloemmengsel. Verdeel het beslag over de vorm en bak de bodem in 20 minuten gaar. Laat afkoelen. Snijd de bodem horizontaal in 3 plakken. 

siroop

  • 1 theelepel oploskoffie
  • 100 gram fijne kristalsuiker
Verwarm 100 ml water met de suiker en roer tot de suiker is opgelost. Zet het vuur hoger en laat de siroop 2 minuten inkoken. Los dan de koffie erin op. Laat afkoelen. 

crème au beurre

  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eierdooiers
  • 3 tl oploskoffie
  • 140 gram zachte boter
Verwarm 100 ml water met de suiker en roer tot de suiker is opgelost. Zet het vuur hoger en laat de siroop 5-7 minuten inkoken tot een dikkere, kleverige siroop. Klop in een kom de eierdooiers los. Klop in een straaltje de hete siroop erbij. Blijf kloppen tot een mengsel ontstaat met de dikte van vla. Los de oploskoffie op in 1 eetlepel kokend water. Klop dit, en de boter, door het eimengsel. Laat afkoelen tot gebruik. Bewaar eventueel zolang in de koelkast, maar zorg dat het weer op kamertemperatuur is voordat je het gaat verwerken. Het moet wel smeerbaar zijn. 

ganache

  • 100 gram pure chocolade, grof gehakt
  • 100 ml slagroom
Doe de slagroom en chocolade in een hittebestendige kom. Hang deze boven een pan met bijna kokend water en laat de chocolade in de room smelten. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en klop daarna de chocoladeroom luchtig. De kleur zal ook lichter worden. 
  • 150 gram pure chocolade, gesmolten
Bouw de taart als volgt op: Leg de onderste cakelaag op een schaal. Bedruppel met 1/3 deel van de siroop. Verdeel alle crème au beurre erover. Leg hierop de 2e laag cake. Bedruppel deze met 1/3 deel van de siroop. Verdeel hier de ganache over. Leg de laatste cakelaag er op. Bedruppel deze met de laatste siroop. Bestrijk de bovenkant van de taart met de gesmolten chocolade. Laat een half uurtje opstijven in de koelkast voordat je de taart aansnijdt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen