maandag 16 januari 2012

Piepkuiken met kweepeer, rode ui en wortel


Van kweepeer kun je niet alleen zoete dingen maken, zoals ik vorig jaar bijvoorbeeld deed. Het is ook lekker om in hartige gerechten te gebruiken.

Piepkuiken met kweepeer, rode ui en wortel

  • scheutje olijfolie
  • 2 rode uien
  • 300 gram wortel
  • 1 kweepeer (± 300 gram)
  • zwarte peper uit de molen
  • zout
  • zaadjes uit 8 kardemompeulen
  • 1 theelepel kaneel
Pel de uien en snijd ze in kwarten. Snijd elke kwart in de breedte plakjes. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de uien even aan. Laat ze dan ± 5 minuten zacht bakken.
Schil de wortel. Snijd in stukken van ± 5 cm en snijd dan in de lengte in dunne reepjes. Doe in een bakje met wat water en verhit een paar minuten in de magnetron.
Schil de kweepeer. Snijd in kwarten en de kwarten in de breedte in plakjes. Doe ze bij de ui en bak nog een paar minuten mee.
Verwarm de oven voor op 190C.
Verdeel de ui, wortel en kweepeer over de bodem van een ovenschaal of braadslee. Schep om met de kardemom en de helft van de kaneel. Bestrooi flink met zwarte peper en wat zout. Doe er een half kopje water bij.
Leg de piepkuikens op de groente. Bestrooi met peper, zout en de rest van de kaneel. Bestrijk met wat olie. Bak de piepkuikens in de hete oven in ongeveer 3 kwartier gaar. Ze zijn gaar als je in het dikste deel van de poot prikt en het sap dat eruit komt helder is. Als het roze is, moet je ze nog wat langer in de oven laten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten