donderdag 26 januari 2012

Sinaasappelamandeltaart

Zonder de plakjes sinaasappel op de taart blijft deze taart, die dan meer doet denken aan een natte cake, lang goed. Het oog wil echter ook wat. Nu is het echt taart, anders was het maar cake.

Sinaasappelamandeltaart

(rechthoekige ovenschaal van ± 18 bij 24 cm)
  • 75 gram griesmeel
  • 200 gram suiker
  • 100 gram gemalen amandelen
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 1,5 dl zonnebloemolie
  • 4 eieren
  • geraspte schil van 2 sinaasappels (zie ook verder)
  • 1/2 theelepel oranjebloesemwater
  • sap van 2 sinaasappels
  • 1 sinaasappel
  • 50 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 blaadje gelatine
Meng griesmeel, suiker, amandelen, bakpoeder door elkaar. Klop de olie, eieren en sinaasappelrasp erdoor. Giet het beslag in een ingevette en met bakpapier beklede taartvorm of ovenschaal. Bak de cake op 190C in 40-45 minuten gaar. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden. De cake is gaar als een sateprikker die je erin steekt er schoon uit komt. 
Breng het sap van de 2 sinaasappels aan de kook. Los de suiker erin op. Doe het kaneelstokje erin en laat ± 15 minuten heel zacht pruttelen. Laat het daarna inkoken tot de helft van het oorspronkelijke volume. Verwijder het kaneelstokje.
Prik met een sateprikker gaatjes in de warme cake. Giet de helft van de warme siroop er voorzichtig en gelijkmatig over heen. 
Snijd van 1 sinaasappel de schil, inclusief het wit, dik af. Snijd de sinaasappel in dunne plakken. Week het blaadje gelatine ± 5 minuten in koud water. Knijp uit en laat oplossen in de rest van de (warme) siroop. Laat staan tot het lobbig begint te worden. Leg de plakken sinaasappel op de bovenkant van de taart. Bestrijk met de sinaasappelgelei. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten