zaterdag 28 april 2012

Gelei van paardenbloemen

jam-van-paardenbloemen-foto
Een jaar geleden zag ik dit recept voorbij komen bij een ander kookblog waar ik geregeld een kijkje neem. Het weiland waar ik op uitkijk zag inderdaad behoorlijk geel. Toen gingen we echter op vakantie, dus geen tijd om het zelf uit te proberen. Inmiddels (bijna) een jaar verder en de paardenbloemen bloeien weer. Tijd om in actie te komen. Het is wel wat werk. Eerst zo´n 400 paardenbloemen afknippen en daarna de gele bloemblaadjes van het groen trekken. Maar het was het waard. Het is een lekkere gelei geworden.

Het recept is iets anders dan het recept waar ik naar link, want ik gebruikte 2:1 geleisuiker. Volg voor de verhouding vocht:suiker de aanwijzing op het pak suiker.

Op de achtergrond het weiland waar ik de paardenbloemen plukte.


Gelei van paardenbloemen

(4 potjes)
  • 150 gram paardenbloemblaadjes (schoon gewicht)
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • 500 gram geleisuiker 2:1
Pluk paardenbloemen. Pluk ze op een plek waar nauwelijks honden komen, want je wast ze niet. 
Trek de gele blaadjes uit de groene kroontjes. Doe ze in een kom.
Boen de sinaasappel en citroen schoon. Snijd in dunne plakken. Doe ze bij de bloemen. 
Giet er kokend water (ik gebruikte krap een liter) over en laat een nacht staan.
De volgende dag bekleed je een zeef met een stuk kaasdoek. Giet het mengsel hier door heen en knijp zoveel mogelijk vocht uit de vruchten en bloemen. Meet af.
Gebruik per liter vocht 500 gram geleisuiker. Meng dat in een pan. Roer om de suiker op te laten lossen en breng aan de kook. Laat 3 minuten doorkoken. 
Giet de gelei in gesteriliseerde potten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen